Симеон Славчев (политик)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Симеон Славчев
български политик

Роден
14 юни 1978 г. (45 г.)

Националност България
Политика
Професияинженер
ПартияПолитическа партия МИР
Столичен общински съвет
Общински съветник2015 – 2019
Семейство

Уебсайтsimeonslavchev.bg

Симеон Славчев Славчев е български политик и общественик, учредител и председател на Политическа партия МИР (Морал, Инициативност, Родолюбие).

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е във Варна на 14 юни 1978 г. Средното си образование завършва в 34-то СОУ „Стою Шишков“ в София с профил история, литература и философия. Висшето си образование завършва в Техническия университет в София като инженер-магистър по „Индустриален мениджмънт“. Завършил е Академията за социална политика на Института за социална интеграция, има придобита допълнителна професионална квалификация по „Управленски умения“. Специализирал е „Политически мениджмънт“ в Българското училище за политика към „Нов български университет“.

Има над 15 години управленски опит като мениджър и управител на фирми и ръководител на проекти. Владее немски, английски и руски език. Женен е, с дете.[1][2][3]

Политическа кариера[редактиране | редактиране на кода]

Съветник в СОС[редактиране | редактиране на кода]

Политическата си кариера започва на местните избори през 2015 г., когато е избран за общински съветник в Столичния общински съвет. Между 2015 и 2019 г. е съпредседател на „Политическа група 5“ и член на председателския съвет на Столичния общински съвет. Заместник-председател е на Постоянната комисия по инженерна инфраструктура и енергийно планиране, член е на Постоянната комисия по транспорт и туризъм, както и на Постоянната комисия по здравеопазване и социална политика.[4][5]

Като общински съветник се изказва за премахване на незаконния автобусен паркинг пред храм-паметника „Св. Ал. Невски“.[6]

Обявява за своя кауза изграждането на завода за изгаряне на отпадъци в центъра на София[7]. Успява да обедини около каузата срещу завода за изгаряне 15 общински съветници от различни политически групи в Столичния общински съвет, с които внася предложение за провеждане на местен референдум.[8]

Партия МИР[редактиране | редактиране на кода]

На 10 ноември 2018 г. инициативен комитет от младежи, учени, интелектуалци, преподаватели, общественици, културни дейци и българи в чужбина прие декларация и взе решение да учреди политическа партия МИР, като избра Симеон Славчев за неин председател.[9] На местните избори през 2019 г. партия МИР има избран кмет в Община Ботевград и общински съветници в Ботевград, Благоевград, Мирково, Приморско, Созопол, Несебър, Стамболийски, Сливница, Разград, Червен бряг, Ветово, Братя Даскалови, Чирпан, Кюстендил и Силистра.

През февруари 2020 г. партия МИР обявява за своя и за национална кауза провеждането на честни избори в България, чрез машинно гласуване и стартира протест и палатков лагер пред Министерския съвет и успява да се пребори за въвеждането на машинното гласуване в България[10].

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Биография в „Дума“ // Duma.bg, 8 август 2018. Посетен на 13 март 2019.
  2. Симеон Славчев: Крусев трябваше да подаде оставката си заради „цялостно творчество“ // ekipnews.com, 11 декември 2018. Посетен на 13 март 2019.
  3. За мен – Симеон Славчев // Simeonslavchev.bg, 14 юни 1978. Архивиран от оригинала на 2019-01-16. Посетен на 13 март 2019.
  4. Sofia Council – Симеон Славчев Славчев // Council.sofia.bg, 14 юни 1978. Посетен на 13 март 2019.
  5. Нашите експерти – Институт за пътна безопасност // Институт за пътна безопасност. Посетен на 13 март 2019.
  6. Симеон Славчев, общински съветник: "Махаме автобусите пред „Св. Ал. Невски“ до дни" // Sofia.bg.
  7. Симеон Славчев предложи референдум за завода за изгаряне на отпадъци // БНР.
  8. СОС решава да има ли референдум за завода за горене на отпадъци // Nova.bg.
  9. Учредиха нова партия – Новини от България // Fakti.bg. Посетен на 13 март 2019.
  10. Партия МИР продължава протеста за машинно гласуване // БНР.