Симонопетра

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Изглед към морето

Симонопетра (на гръцки: Σιμωνόπετρα, буквално: "Скалата на Симон") е един от от 20-те манастира на Света гора, 13-ти поред в йерархията. Издигнат е на скалисто възвишение на височина 330 метра и се извисява над морето като непристъпна крепост. Обитаван е от гръцки монаси.

История[редактиране | редактиране на кода]

„Събор на атонските светци“, медна гравюра от манастира, средата на XIX век

Манастирът е основан през 1257 г. от преподобния Симон. Изграждането му е завършено от серския деспот Йоан Углеша през XIV век. През 1590 г. е достроена западната част на манастира, през 1891 - източната.

Голям пожар през 1570 г. унищожава манастирската библиотека. Друг голям пожар поврежда множество ръкописи и през 1622 година. Пожар унищожава множество манастирски сгради и ценности и през 1891 година. Поради това манастирът многократно се преустройва. Въпреки бедствията в Симонопетра и до днес се пази уникална библиотека от гръцки и латински ръкописи.

В манастира има 4 храма, а извън територията му още 8 по малки църкви и параклиси. Главният храм (католикон) е посветен на Рождество Христово. Построен е през 1600 г. и е преустройван след големия пожар през 1891 г.

Понастоящем в манастира живеят постоянно от 80 до 90 монаси.

Реликви[редактиране | редактиране на кода]

Сред многото светини на манастира, най-голямата ценност представлява десницата на Света Мария Магдалена, останала нетленна повече от 2000 години, частица от Животвърния Кръст, частици от мощите на Света Евдокия, Света Варвара, и други.

Празници[редактиране | редактиране на кода]

Престолните празници на манастира са на Рождество Христово (25 декември или 7 януари стар стил) и в деня на Света Мария Магдалина (22 юли или 4 август стар стил).

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]