Симон Едуардс

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Симон Едуардс
Персонална информация
Прякор„Ямайски ураган“
Родена17 ноември 1973 г.  (на 50 г.)
Починала16 февруари 2023 г. (49 г.)
Ръст193 см
Тегло74.4 кг
ПостЦентър
Кариера
Професионални отбори
1997 – 2007 Лола '96 Ню Йорк Либерти

Симон Ан-Мари Едуардс (на английски: Simone Ann-Marie Edwards) (17 ноември 1973 Кингстън, Ямайка — 16 февруари 2023) е бивша баскетболистка на „Сиатъл Сторм“. Тя е първата ямайска баскетболистка в Националната женска баскетболна асоциация.[1] Прякорът ѝ е Ямайски ураган.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Подобно на някои други играчи от Карибския регион като Тим Дънкан, Симон не играе баскетбол в гимназията. Тя е забелязана от треньора Гари Хъдсън от университета в Оклахома, след като се конкурират в Ямайка.

Едлардс е едина от трите играчи от над 300 спортисти в лагера на „Ню Йорк Либърти“. Тя е единственият играч, който е част от екипа за всеки мач от първите си шест сезона, и става любимка на „Key Arena“ за темпераментната ѝ личност и като мажоретка, когато не в играта. Едлардс печели шампионата WNBA с Сиатъл Сторм през 2004.

На 19 май 2006 г., точно преди началото на WNBA-сезон 2006, Едлардс обявява оттеглянето си от WNBA. Тя се оттегля като лидер на отбора за всички времена.

От 1997-2007, Симон играе професионален баскетбол в Европа и Израел. Едлардс става треньор национален отбор по баскетбол-жени на Ямайка и да ги одведе до Карибското първенство през 2014.

На 5 август 2007 г., Симон е наета като асистент на треньор в Радфордския университет. През 2008-20011 Едлардс е асистент в университета Джордж Мейсън.

Извън терена[редактиране | редактиране на кода]

Към днешна дата, Симон е създала „Сими Фитнес“, и се превръща в добре позната знаменитост-фитнес треньор.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Simone Edwards в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​