Синдром на Турет

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Синдромът на Турет (на английски: Tourette syndrome, Tourette's syndrome, Tourette's disorder, Gilles de la Tourette syndrome, GTS, Tourette's или TS) е наследствено неврологично заболяване, при което пациентът страда от множество двигателни и речеви тикове, които се появяват в детството и периодично се променят. Наречен е на френския невролог Жорж де ла Турет, който през 1885 г. публикува изследване върху девет случая на заболяването.

Американският невролог и писател Оливър Сакс описва срещите си с барабанист и хирург със синдром на Турет в книгата си „An Anthropologist on Mars“. Познати са и още много случаи на различни професионалисти, които успешно контролират заболяването.

Симптоми[редактиране | редактиране на кода]

В миналото синдромът е бил свързван предимно с неволните ругатни и неуместните коментари, които страдащите от него произнасят натрапчиво. Този симптом обаче се открива само в малка част от боледуващите. Интелектът и физическото здраве остават незасегнати. Известно е, че психосоциални фактори не причиняват синдрома, но могат да влошат или подобрят състоянието на пациента.

Лечение[редактиране | редактиране на кода]

Лечението се изразява в овладяване на най-проблемните тикове чрез психотерапия и поведенчески тренировки. Рядко се налага лекарствено лечение.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]