Синергия

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Синергия (синергизъм) е взаимодействие между фактори, обуславящи сходни процеси, при което полученият ефект е по-голям от сумата на индивидуалните ефекти, дължащи се на отделните фактори. Произлиза от гръцката дума συνέργια, означаваща „работят заедно“.

Дефиниция и използване[редактиране | редактиране на кода]

В природата синергизмът е много разпространен. Среща се в химията (водата е сбор от водород и кислород), взаимодействието между гените в генома, разделянето на работата в бактериалните колонии, също така работата в екип на социално организирани групи, като пчелите и вълците. В бизнеса синергията означава, че работата в екип дава по-добър резултат, отколкото работата на всеки един от членовете на групата поотделно. Комбинацията от силните страни на човека и компютъра при игра на шах е също вид синергия. Компютърът изчислява възможните ходове, докато човекът взема най-подходящото решение за случая.

Синергия при лекарствата[редактиране | редактиране на кода]

Когато лекарства взаимодействат и ефектите (или страничните им ефекти) им се допълват или увеличават. Пример за това е комбинацията на кодеин с ибупрофен, за да се увеличи обезболяващото действие на кодеина. Синергичното взаимодействие на някои лекарства може да е опасно.

CC BY-SA icon.svg Heckert GNU white.png Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Synergy“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​