Синска Алка

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Алкар

Синска Алка (на хърватски: Sinjska alka) е традиционно конно надбягване, част от фолклорен празник, провеждан ежегодно в първата неделя от месец август в хърватския град Син[1]. Тази традиция датира от 1715 г., когато градът е обсаден от османците, но успява да отблъсне войската им. Обичаят привлича голям брой туристи и от 2010 г. е включен в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Състезание[редактиране | редактиране на кода]

Целта на състезанието между участниците е докато галопират да уцелят с копие метална мишена, закачена на въже. Тази мишена се нарича „алка“ и се състои от две окръжности, вътрешна с диаметър 35,1 мм и външна с диаметър 131,7 мм. Външният кръг е разделен на още три части. Самата алка е провесена на височина 3,32 м над земята. Състезателите, наречени „алкари“, се опитват да уцелят вътрешния кръг. Всяко попадение във вътрешния кръг носи три точки, във външния – две, а в долните сектори само една точка. Участниците имат право на три опита и общият брой точки се сумират. Ако няколко алкари имат еднакъв брой точки, между тях се провежда допълнителен рунд до пълна победа.

Участници[редактиране | редактиране на кода]

Помощник на алкар

Алкари могат да бъдат само мъже, родени в Син или в околните села. При всеки турнир се избира войвода, което се смята за голяма чест. Всички състезатели и техните помощници се обличат в традиционните за XVIII в. носии.

История[редактиране | редактиране на кода]

Традицията е въведена през 1715 г. Тогава 60-70-хилядна турска войска обсажда града, който разполага само със 700 защитници. Въпреки неравните сили крепостта устоява. Според легендата това се дължи на непрестанните молби на жителите на града на Божията майка, която изпраща на турската войска смъртоносна болест. Покосена от избухналата епидемия, войската на Мехмед Челик паша изоставя на бойното поле 10 000 мъртъвци и отстъпва[2][3].

Макар сега датата на празника да е установена в началото на август, в миналото това не винаги е било така. Понякога състезанието се е провеждало два пъти годишно, през 1855 г. пък поради епидемия от холера е отложено за октомври[4]. Три пъти се случва празникът да се проведе извън Син - през 1832 г. той се организира в Сплит, през 1922 г. в Белград и през 1946 г. в Загреб. През 1944 г. по време на празника съюзниците бомбардират града[5].

На Синска Алка често присъстват високопоставени гости. Така например докато Хърватия е в състава на Австро-Унгария празникът е посещаван от императорите Франц II и Франц Йосиф, а така също от ерцхерцог Франц Карл Австрийски[6].

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Културните коридори на Югоизточна Европа
  2. POvijest grada Sinja
  3. Professeur Borković, V., 1995.: "Cetina – između Svilaje i Kamešnice", Ogranak Matice Hrvatske u Sinju i Pokret prijatelja prirode "Lijepa Naša"
  4. Sinjskа alkа
  5. Sinjskа alkа
  6. Sinjskа alkа