Синхронно плуване

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Руски национален отбор по синхронно плуване, май 2007 г.

Спортна дисциплина, която води началото си от древността. Наричана различно: воден балет, фигурно плуване, художествено плуване и накрая утвърдено като синхронно плуване. По своята спортна насоченост то има много общо с художествената гимнастика и фигурното пързаляне. То включва елементи от скоковете във вода от техниката на различните плувни стилове, от подводния спорт – гмуркането и продължителното задържане под повърхността на водата.

Синхронното плуване е колективен спорт, който комбинира елементи от плуване, гимнастика и различни танци. Спортът възниква около 1900 г. в Канада и се практикува почти само от жени. Олимпийският си дебют прави през 1952 г. в Хелзинки като демонстративен спорт, а от 1984 г. е включен в официалната програма на олимпийските игри. От 2015 година вече има и смесени дуети с участието на мъже.

Победителите се определят от съдии, които оценяват синхрона с избраната музика и цялостното представяне на състезателките. Спортът изисква голяма гъвкавост и пластичност, както и много голяма физическа издръжливост на тялото, дълго задържане на въздуха под вода и чувство за синхрон с музиката.

През 2017 година спортът е преименуван на Артистично плуване.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]