Синята брада

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Синята брада дава ключовете на младата си съпруга, илюстрация на Гюстав Доре (1867)

Синята брада е народна приказка, преразказана от Шарл Перо през 1697 г.

Историята[редактиране | редактиране на кода]

Един стар и богат благородник ужасява жените както със синята си брада, така и с непрекъснатите си бракове като никой не знае какво се случва със съпругите му. Той предлага на своя съседка да се ожени за една от двете ѝ дъщери, но девойките не го искат. Накрая по-малката приема.

Известно време след сватбата Синята брада тръгва на път и поверява на съпругата си връзка ключове от вратите на замъка като ѝ забранява под какъвто и да било предлог да влиза в една малка стая. Любопитството на жена му обаче надделява, тя я отключва и открива там телата на предишните му съпруги, закачени на стените. Изплашена, тя изпуска ключа, който се изцапва с кръв и който въпреки всичките ѝ опити не може да бъде изчистен.

Синята брада се връща по-рано от предвиденото и разярен че жена му не го е послушала, се приготвя да ѝ пререже гърлото както на предишните. За щастие жена му очаква на гости братята си, които в този момент пристигат и убиват Синята брада. Жена му наследява богатството му и се омъжва повторно.

Историята е вдъхновила създаването на филми, театрални постановки, опери и книги.

Историческата личност[редактиране | редактиране на кода]

Приказката за Синята брада е вдъхновена от загадъчната личност на барон Жил дьо Ре, известен със своята кръвожадност и множеството извършени от него убийства.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]