Синя птица (награда)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Синя птица
Присъждана занай-добро непубликувано оригинално литературно произведение
Отекспертна комисия
Домакиниздателската група „Младинска книга“
ДържаваFlag of Slovenia.svg Словения
Парично
възнаграждение
12 000 евро
Връчена за първи път2012 г.

Наградата „Синя птица“ (на словенски: Modra ptica) е словенска литературна награда. Тя е учредена и се връчва от 2012 г. от издателската група „Младинска книга“ за най-добро непубликувано оригинално литературно произведение, избрано от експертна комисия. Издателството има за цел да насърчи създаването и публикуването на оригинална словенска литература.

Наградата се връчва ежегодно въз основа на публичен конкурс, всеки път за различен литературен жанр – младежки роман, роман за възрастни или друг, който се определя от експертната комисия за текущата година от името на групата „Младинска книга“.

Наградата възлиза на 10 000 евро и е най-високата парична награда, която авторите могат да получат за индивидуално литературно заглавие в Словения. Победителят получава и стилизирано изображение на птица, символизиращо тласъка, който книгите дават на хората. От 2014 г. наградата се връчва веднъж на две години.[1]

За конкурса се приемат произведения от всички видове жанрове. Въз основа на подадените творби експертната комисия определя максимум пет основни номинирани кандидати, от които избира победителя.

Носители на наградата[редактиране | редактиране на кода]

Година Автор Произведения[2]
2012 Станка Храстел Igranje
2013 Винко Мьодерндорфер Kot v filmu
2014 Роман Розина Županski kandidat Gams
2016 Миха Мацини Zvezde vabijo
2018 Мойца Чирок Pogodba[3]
2020 Симона Семенич Skrivno društvo KRVZ

Източници[редактиране | редактиране на кода]