Сирийска лира

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на лира.

Сирийска лира
Сирийска лира

Страна Флаг на Сирия Сирия

Списък на парични единици
Сирийска лира в Общомедия

Сирийската лира е парична единица на Сирия.

История[редактиране | редактиране на кода]

Преди Първата световна война, Сирия е била част от Османската империя, и законно платежно средство е Османската лира. След падането на мандата трансфер на Османската империя и Сирия, на французите и упълномощила територията на британския, включително и в Ливан, Йордания и Палестина беше разпространен египетски лири. При получаване на Ливан и Сирия под отделна своя мандат на френското правителство иска да измести египетската валута и да я направи една търговска банка, Централната банка на Сирия (френския клон на Отоманската банка), правото за издаване на валута за страните, включени в новия мандат.

Лирата е въведена през 1919 г. и първоначално е била 20 френски франка .

След смяна на политическия статут на Ливан, Сирия, Банката е преименуван на Централната банка на Сирия и Ливан (BSL). Той пусна ливански сирийски валута в продължение на 15 години, от 1924. Две години преди изтичането на 15-годишен период BSL на споделени общи за Сирия и Ливан валута на две отделни валути в обръщение в двете страни.

До 1958 в лицевата страна на банкнотата е арабски текст, а на гърба – французите. След 1958 английската версия е отпечатана на обратната страна. До независимостта на Сирия върху монетите е едновременно арабски и френски текст, по-късно – само арабски. Нова серия банкноти са отпечатани през 1998. Те промените външния вид, а също и добавете купюри от 1000 паунда.

Интересни факти[редактиране | редактиране на кода]

Форма на монети в купюри от 10 сирийски лири, така че да съвпадне с 20 норвежката крона, тази монета може да заблуди автомат, промяна машина, машина за игри и всяка друга машина, която приема монети в Норвегия . Ако човешкото око може лесно да се разграничат монети за машините не е възможно, тъй като със същото тегло и размер.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

Един български лев е равен на 120.05 сирийски лири.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Сирийский фунт“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.