Системен администратор

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Системен администратор е някой, който е нает в организация / компания, за да поддържа и оперира с компютърна система и/или мрежа. Системните администратори може да са част от отдела за информационни технологии, електроника или комуникации.

Задълженията на системния администратор са широки и варират от една организация до друга. Сисадмините обикновено се занимават с инсталирането, консултативната помощ и поддръжката на сървъри и други компютърни системи, също за планирането в тази област, както и за прекъсвания на услугата и други проблеми. Други задължения може да включват скриптиране и незначително програмиране, също управление на проекти, свързани със системите, наблюдение и обучение на компютърни оператори, консултиране за компютърни проблеми, които не могат да бъдат решени и са извън знанието на екипите от техническа помощ. За да извършва всичко това, системният администратор трябва да може да демонстрира комбинация от технически умения, съчетание от концентрация, уравновесеност и добри комуникационни умения, както и да притежава чувство за отговорност.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ   Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „System administrator“ в Уикипедия на английски. Оригиналната статия, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание, Споделяне на споделеното“, а за статии създадени преди юни 2009 — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната статия, както и преводната страница, за да видите списъка на съавторите.

Виж още[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]