Системен софтуер

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Системният софтуер е софтуер, който е проектиран да управлява компютърния хардуер и да осигурява платформа за работа на приложния софтуер.

Основните типове системен софтуер са:

  • Компютърния BIOS и микропрограмите на устройствата, които осигуряват основната функционалност за работа и контрол на хардуера, свързан към или вграден в компютъра.
  • Операционната система (по-известни примери са Microsoft Windows, Mac OS X и Линукс), която позволява на различни части от компютъра, за да работят заедно, като извършва задачи като прехвърляне на данни между паметта и дисковете или рендериране на изходни данни на дисплея. Също предоставя платформа, за стартиране на системен софтуер от по-високо ниво и на приложен софтуер.
  • Инструментален софтуер: програми, които осигуряват средства за използване и обслужване на компонентите на компютъра, както и средства за разработване на програми и различни приложения. В тази група попадат сервизните програми (Utilities), които осигуряват диагностика, управление на устройства, презапис от един на друг носител, архивиране, антивирусни програми и др. .

В някои публикации, терминът системен софтуер също се използва като общо наименование на различни инструменти за разработка на софтуер (като свързващ редактор (на английски: Linker), компилатор или дебъгер).