Системна биология

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Пример за изследване по системна биология.

Системната биология е научна дисциплина, която е формирана в пресечната точка на биологията и теория на сложните системи. Отначало терминът е използван от W. Zieglgänsberger и TR. Tölle в статията им от 1993 [1].

Терминът днес се използва, за да опише голям брой нови и модерни направления в биологичните изследвания и течението, което се базира на тях. Пропонентите на системната биология я описват като базирана на биологията област на интердисциплинарно изследване, което се фокусира на комплексните взаимодействия на биологичните системи, като твърдят, че се използва една нова перспективна (холизъм вместо редукционизъм). Специално след 2000 година терминът е използван широко в биологичните науки, както и в различни контексти. Като често посочвана амбиция на системната биология е моделирането и откриването на възникващи характеристики, т.е характеристики на система, чието теоретично описание е само възможно с използване на техники, които са част от системната биология.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Системная биология“ и страницата „Systems biology“ в Уикипедия на руски и английски език. Оригиналните текстове, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за творби създадени преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналните страници тук и тук, за да видите списъка на техните съавтори. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.