Ситалк (офицер на Александър Велики)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за военачалника. За царя на одрисите вижте Ситалк.

Ситалк II (на старогръцки: Σιτάλκης, Sitalkes, † 324 пр.н.е. в Кармана) е тракийски офицер на Александър Велики през 4 век пр.н.е.

Принадлежи към династичния дом на одрисите, предполагаем син на Керсеблепт. За да си запази лоялността на народите северно и източно от Македония, Александър ги задължава да дават военни контингенти за похода в Азия. Едновременно с това изисква участието на членове от династичните фамилии, които трябва да ръководят отрядите, при това положение те се явяват и заложници. В похода Ситалк командва копиехвъргачите (akontistai) от тракийски контингенти. За пръв път е споменат от Ариан при завладяването на Сагаласос през зимата 334/333 пр.н.е. През есента 333 пр.н.е. той участва при осигоряването на прохода Киликийска порта и се бие в лявото крило в Битката при Иса и при Гавгамела през 331 пр.н.е.

През 330 пр.н.е. той е оставен в Екбатана заедно с други воини от армията, където попада в щаба на военачалника Парменион. Същата година той го убива. Делото е извършено заедно с военачалниците Клеандър, Агатон и Херакон по нареждане на Александър. Четиримата офицери провеждат през следващите години жестоко управление в Екбатана, по време на което забогатяват. Александър се връща неочаквано от Индия, а те са извикани през 324 пр.н.е. в Кармания, където са осъдени от войската за престъпления и екзекутирани.

Източници[редактиране | редактиране на кода]