Сихров (замък)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Сихров
Sychrov
Ощ изглед на замъка
Ощ изглед на замъка
Карта
Местоположение в Sychrov
Информация
Страна Чехия
Терит. единицаОломоуцки край,
община Сихров
МестоположениеСихров
СтилНеоготика, барок, неоренесанс
Основателрода Ламот от Фринтроп
ОсноваванеКраят на 17 век
СтроителствоРеконструкции в периода на 30-те години на 19 век и от 1847 до 1862 г.
Известни обитателиродовете Валдщейн, Роан
СтатутОткрит за посещения
СобственикЧешка република, под управлението на Националния институт за културно наследство
Сайтwww.zamek-sychrov.cz
Сихров в Общомедия

Сихров (на чешки: Zámek Sychrov) е неоготически замък, намиращ се в едноименното село на 16 km южно от град Либерец в Либерецкия край на Чешката република. Съвременният замък, построен през 18 век, е национален паметник на културата на Чешката република. Замъкът е уникален пример на неоготическо благородническо имение от втората половина на 19 век. Понастоящем замъкът принадлежи на държавата и е достъпен за посещения от 1950 г. Освен сградата на замъка със съхранена мебелировка, комплексът включва и просторен парк. В Сихров традиционно се провежда музикален фестивал на името на чешкия композитор Антонин Дворжак.

История[редактиране | редактиране на кода]

На мястото на днешния замък първоначално е съществувало укрепление, разрушено по време на Тридесетгодишната война. Между 1690 и 1693 г., тогавашните владетели на Сихров, рода Ламотови от Фринтроп, изграждат на мястото му двуетажен бароков замък. През 1820 г. замъкът е закупен от рода Роан – едно от най-знатните аристократични семейства на Франция, което е принудено да напусне Франция след революцията и Сихров се превръща в едно от основните им седалища. Тъй като старият бароков замък не отговаря на изискванията на представителност и комфортен живот, принц Шарл дьо Роан го разширява в стила на късния класицизъм.

Последният владетел от рода, Ален Роан, получава немско гражданство през 30-те години на 20 век. След Втората световна война, имотът на Роан е конфискуван от чехословашката държава с декрет №12/1945 Sb.

Строителни работи[редактиране | редактиране на кода]

Източното крило

Бароковият замък, построен първоначално между 1690 и 1693 г. е представлявал обикновена сграда, чиито стени са запазени в парковото крило на съвременната основна постройка. Тя, от своя страна, е построена в непосредствена близост до други сгради, с които образува вътрешния двор и двора на замъка.

Първата значима реконструкция е през първата половина на 30-те години на 19 век в стил ампир. Между 1847 и 1862 г. е извършена друга реконструкция – мащабни дейности в романтичния стил на неоготиката, според плановете на Йозеф Прувот, които дават на замъка съвременния му вид. Уникален характер носят работите на сихровския резбар Петър Бушек, който изработва в продължение на няколко години в работилницата си редица дървени ламперии и резбовани тавани на салоните на замъка, както и почти всички мебели.

Пез 20-те години на 20 век е извършена модернизация в стила на функционализма, по време на която е отстранена голяма част от остарялата декорация. Някои от дърворезбите на Бушек по вътрешните и външните еркери са свалени. По същото време е премахната и измазаната тухлена зидария на кулите, която е заменена с дялан камък. Реконструкцията, започната през 90-те години, се стреми да възстанови изгледа на замъка от 19 век.

Други[редактиране | редактиране на кода]

Към замъка работи златарско ателие. В началото на 21 век Сихров е под управлението на Националния институт за културно наследство, където фигурира под номер 23838/5 – 4463.[1]

Комедийният филм от 1997 г. „Козметичката и звяра“ с участието на Фран Дрешър и Тимъти Далтън[2] и военният филм от 2022 г. „На западния фронт нищо ново[3] са заснети в замъка.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. ((cs)) Сихров на monumnet.npu.cz
  2. ((en)) The Beautician and the Beast // Посетен на 2020-02-24.
  3. ((en)) Where Was All Quiet On The Western Front Filmed? Locations Explained // 2022-10-29. Посетен на 2023-03-20.