Скандал в Бохемия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Скандал в Бохемия
A Scandal in Bohemia
Илюстрация на разказа от Сидни Паджет
Илюстрация на разказа от Сидни Паджет
Автор Артър Конан Дойл
Първо издание 1891 г.
Англия
Оригинален език английски
Жанр Детективско-приключенски
Вид разказ
Поредица Шерлок Холмс Mistery stub.svg
Следваща Клубът на червенокосите
Скандал в Бохемия в Общомедия

„Скандал в Бохемия“ (на английски: A Scandal in Bohemia) е разказ на писателя Артър Конан Дойл за известния детектив Шерлок Холмс. Включен е в книгата „Приключенията на Шерлок Холмс“, публикувана през 1892 година.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

A Scandal in Bohemia-02.jpg
A Scandal in Bohemia-07.jpg

През март 1888 г. Холмс отива на гости на Уотсън, който наскоро се е оженил, и го кани да разследват един любопитен случай. Към Холмс се е обърнал неизвестен благородник, който се опитва да скрие истинското си име. Този благородник моли за помощ по един деликатен въпрос. Проучвайки писмото му Холмс почти веднага познава кой е той.

Когато чужденецът идва на Бейкър Стрийт, Холмс предлага на благородника да не крие самоличността си. Холмс знае, че непознатият е Вилхелм Готсрайх Сигизмунд фон Ормщайн, велик херцог на Касел Фелщайн и наследствен крал на Бохемия. Оказва се, че преди няколко години, кралят е много страстно увлечен по Айрийн Адлър, известна светска дама. По-късно те се разделят, но заслепеният от любов крал допуска една много невнимателна постъпка: снима се с Айрийн, и сега тя го изнудва с тази фотография. Кралят се готви да се ожени за дъщерята на шведския крал, но ако Айрийн Адлър изпрати снимката на родителите на принцесата, сватбата ще бъде отменена. Айрийн отказва предложението на краля да му продаде тази снимка, а и опитът да бъде открадната от нея също се оказва безуспешен.

Холмс започва да разследва сам, а вечерта казва на Уотсън, че му се е отдало да изясни случая. Преоблечен като клошар, Холмс наблюдава къщата на Айрийн. При Адлър дошъл нейният годеник, адвокатът Годфри Нортън, и след известно време, тя и Нортън отиват в църквата. Холмс ги проследява до там и случайно е поканен да стане свидетел на бракосъчетанието на Адлър и Нортън.

A Scandal in Bohemia-08.jpg

Холмс планира вечерта да изиграе малък спектакъл с цел да разбере къде Айрийн крие уличаващата снимка. Холмс наема скитници, които изчакват нейното пристигане и имитират сбиване, в което се намесва преоблечения като свещеник Холмс. "Свещеникът" се оплаква на Айрийн, че е получил тежка рана, и Айрийн разрешава да го внесат в нейния дом. Междувременно Уотсън хвърля през отворения прозорец димка и вика силно "Пожар! Пожар!".

След известно време Холмс напуска дома на Айрийн и казва на Уотсън, че е видял къде Айрийн крие снимката. Логиката на Холмс е проста: една жена по време на пожар ще спаси най-ценното. Айрийн се е втурнала към тайника, където е било най-ценното за нея - снимката с краля.

На следващия ден Холмс, Уотсън и кралят отиват в дома на Айрийн, но намират къщата празна. През нощта Айрийн и нейният съпруг заминали за Европа, а в тайника вместо снимката намират писмо до Холмс. В него Айрийн изказва уважение към великия детектив и обещава, че няма никога да показва снимката, защото се е омъжила и не иска да разваля сватбата на бившия си възлюбен. На Холмс тя оставя за спомен собствената си фотография. За Холмс тя завинаги остава "Жената", от която той е претърпял поражение.

Адаптации[редактиране | редактиране на кода]

Разказът е екранизиран през 1921 г. във Великобритания в едноименния филм с участието на Ейли Норууд в ролята на Холмс, Хюбърт Уилис като Уотсън, и Джоан Бевърли като Ирен Адлер.

През 1951 г. отново е филмиран с участието на Алън Уитли в ролята на Холмс, Реймънд Франсис в ролята на Уотсън и на Олга Едуардс като Ирен Адлер.

Екранизиран е през 1983 г. в СССР с участието на Василий Ливанов в ролята на Холмс, Виталий Соломин като Уотсън и на Лариса Соловьова като Ирен Адлер.

През 1984 г. е адаптиран отново във Великобритания с Джеръми Брет като Холмс, Дейвид Бърк като Уотсън, и Гейл Хъникът като Ирен Адлер.

Отново във Великобритания е екранизиран през 2010 г. с Бенедикт Къмбърбач като Холмс, Мартин Фрийман като Уотсън, и Лара Пълвър като Ирен Адлер. [1][2]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Irene Adler.png
Adventures of sherlock holmes.jpg
 • "A Scandal in Bohemia," The Boston Sunday Post/Masterpieces of Sherlock Holmes, No. 1 (May 14, 1911). 11 p. illus.
 • "A Scandal in Bohemia," Illustrations: Mike Grimsdale. Complete Bestsellers (Viaduct Publications, London), 1, No. 3 (September-October 1981), 75-80.
 • "A Scandal in Bohemia," The Courier-Journal (Louisville, Ky.) (July 11, 1891), 3.
 • "A Scandal in Bohemia," The Grand Magazine, 52 (November 1927), 282-293.
 • "A Scandal in Bohemia," Inter-Ocean (Chicago) (July 11, 1891), 13. illus.
 • "A Scandal in Bohemia," Illustrated by Dan Smith. New York World, Sunday magazine (April 16, 1905), 7-8.
 • "A Scandal in Bohemia," Pennsylvania Grit Story Companion (Williamsport), 23, No. 19, Story Companion No. 534 (April 9, 1905), 9-14.
 • "A Scandal in Bohemia," Illustrated by William L. Marsh. Playboy, 1, no. 2 (January 1954), 22-23, 25-26, 28, 44, 46, 49.
 • "A Scandal in Bohemia," San Francisco Examiner (July 26, 1891), 15-16. illus.
 • "A Scandal in Bohemia," Scottish Border Record [Galashiels] (September 16, 1904), 4; (September 23, 1904), 4.
 • "A Scandal in Bohemia," Seattle Post-Intelligencer (July 12, 1891), 14. illus.
 • "A Scandal in Bohemia," Illustrated by Sidney Paget. SHG, No. 7 (Summer 1993), 16-31.
 • "A Scandal in Bohemia," Stoll's Editorial News, 4, supplement (January 20, 1921), i-iv; (January 27, 1921), v-x. illus.
 • "A Scandal in Bohemia," Illustrated by Sidney Paget. The Strand Magazine, 2, No. 7 (July 1891), 61-75.
 • "A Scandal in Bohemia," Tit Bits, 60 (June 17, 1911), 329-333. illus.
 • "A Scandal in Bohemia," The Toledo Daily Blade (July 13, 1891).
 • "A Scandal in Bohemia," The Washington Post (July 12, 1891), 15. illus.