Слави Славов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Слави Алексиев Славов)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Слави Славов
български революционер

Роден
Слави Алексиев Славов
Националност Флаг на България България
Професия революционер

Слави Алексиев Славов е български революционер, ръководител на дружество "Добруджа" в Русе.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Вероятно родът на баща му е от преселници от Лясковец, Великотърновско.

Има предположения, че през 1914-1915 г. е бил кмет на с. Калипетрово. Най-вероятно е емигрирал в Русе още преди официалното присъединяване на Южна Добруджа от Румъния според Ньойския договор. Слави Алексиев е един от най-активните ръководители на дружество "Добруджа" в Русе.

Създаването на Добруджански революционен комитет (ДРК) в Свещари, 1919 г

През март 1919 г. край с. Свещари, Разградско се създава тайно Добруджанският революционен комитет (ДРК). След Разградския добруджански събор от средата на юли 1919 г. ДРК се реорганизира в ЦДРК или Конвент. Той е нелегално звено на Висшия добруджански съвет (ВДС) и на изпълнителния му орган ВДК.

Към края на лятото нелегалната организация обхваща Варна, Балчик, Каварна, Добрич, Силистра, Тутракан, Русе, Шумен и др. градове и села. В писмо от 21 август, най-вероятно написано от Слави Алексиев до председателя на на комитета в София, се съобщава, че е направена организационна обиколка в Исперихския район. Подобно писмо е изпратено на 17 октомври до д-р Петър Вичев с информация за свършената работа в окупираната територия.

Слави Алексиев сред четници. Отдясно наляво: Иван Чапкънов, Цони Чанков, Слави Алексиев (седнал), Стайко Колев

Слави Алексиев урежда добри куриерски канали между Русе и главните центрове в Южна Добруджа. До средата на февруари 1920 г. получава подробни сведения от Силистра за положението на българите и действията на румънските власти в областта.

На 31 май 1922 г. русенският окръжен управител получава от българската легация в Букурещ отнасящо се до искането на силистренския префект Ташку Пучеря за ликвидиране на четничеството в Южна Добруджа. Особено внимание се обръща на Слави Алексиев от с. Калипетрово, който живеел в Русе и притежавал кръчма "Заробена Силистра".

На 14 юли 1922 г. Слави Алексиев като подпредседател на русенското дружество "Добруджа" изпраща доклад до председателя на ВДК в София, в който описва бандитизма в Добруджа.

Той открито заявява за жестокостите, извършвани от румънските власти спрямо българското население. Призовава ВДК да вземе мерки за защита на българското население в Добруджа.

Слави Алексиев (седнал), Стефан Боздуганов (вляво) и др.

Вероятно по своя инициатива Алексиев прави опит да създаде нов нелегален оперативен орган на Добруджанската организация в Русе на име "Черна ръка". Запазен е учредителният протокол от 22 юли 1922 г. Присъствали са още капитан Стефан Боздуганов, Тодор Трифонов, Никола Йонков, Константин Симеонов, Калчо Добрев и Георги Нейков.

В протокола е отбелязано, че заседанието се провежда много тайно, както от румънските шпиони, така и от българските власти. Главна задача е подновяването и засилването на връзките на емигрантското движение с комитетите в Добруджа, създадени от ДРК след 1919 г. Предвижда се Добруджа да бъде разделена на райони с определени ръководители. Трябва да се създаде и фонд, който да се попълва от волни пожертвувания, а там, където се налага, и по принудителен начин. При учредяването на "Черна ръка" Алексиев изтъква, че борбата в Добруджа ще се води главно в 2 насоки – срещу криминалните банди, тормозещи местното население, и срещу социалното и националното подтисничество на румънската държава.

Създадената от Слави Алексиев в Русе организация “Черна ръка” фактически изпълнява функциите на таен координиращ център на ВДС и ВДК за разгръщане на активна пропагандна дейност на територията на Южна Добруджа чрез четническия апарат. Тя и инициаторът за нейното създаване имат важен принос в новото райониране на Добруджа с прилежащите емигрантски центрове, формирането на районни чети и определянето на войводи и началници на четническите групи.

Дясна ръка на Слави Алексиев в Добруджа става Стефан Иванов Атанасов (Боздуганов) от с. Алфатар, Силистренско.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Златев, Л., Х. Лебикян. Иван Хаджииванов. Родови корени, общественик и деен ръководител на борбата за освобождението на Добруджа. Русе, 2005

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]