Славчо Атанасов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за политика Славчо Атанасов. За книгоиздателя, строителя и етнографа с това име вижте Славчо Атанасов Милошев.

Славчо Атанасов
български политик
Роден
Право
Образование Великотърновски университет
Политика
Депутат XLIII НС   

Славчо Атанасов е български политик, кмет на град Пловдив от 2007 година до октомври 2011 година. Член е на партия „Вяра, морал, родолюбие, отговорност - Национален идеал за единство“.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Атанасов е роден в Карлово на 14 февруари 1968 г. Висшето си образование завършва във Висшето Военно Артилерийско училище – Шумен с чин старши лейтенант, понастоящем офицер от резерва. Следва право първоначално в Юридическия факултет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, след това във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“, където и завършва второто си висше образование. Адвокат, член на Пловдивската адвокатска колегия, по време на първото си кметуване. През 2003 г. става кмет на район „Тракия“ – Пловдив. Женен, с едно дете.[1]

В местните избори през октомври 2007 г. Славчо Атанасов е кандидат-кмет на ВМРО-БНД за град Пловдив и също така подкрепен от ГЕРБ и други десни формации. На провелите се местни избори на 28 октомври същата година, той печели кметския пост още на първия тур с близо 53% подкрепа.

През септември 2008 г. уволнява заместник-кмета си от ГЕРБ Георги Григоров с мотив „в интерес на работата“.[2] На следващите избори, през 2011 г., вече издигнат от партия „Вяра, морал, родолюбие, отговорност - Национален идеал за единство“ (и други), Атанасов участва на балотаж с кандидата на ГЕРБ Иван Тотев[3] [4].

Носител на отличието на Асоциация „Българска книга“ Рицар на книгата за политик или общественик с най-голям принос през изминалата година за българското книгоиздаване – за стимулиране на четенето сред най-малките и учениците (2011).[5]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Биография на Славчо Атанасов на сайта news.plovdiv24.com
  2. ((bg)) Анева, Наделина. Кметът на Пловдив откри фронт срещу ГЕРБ. // segabg.com. 2008-09-10. Посетен на 2011-11-01.
  3. „ГЕРБ прави избори - Част 1“, YouTube, качен на 6.12.2010 г.
  4. „Кметът: Общинският съвет нарочно взима незаконни решения“, Дарик Пловдив, 21 октомври 2013 г.
  5. „Рицар на книгата 2011“, сайт на Асоциация „Българска книга“, 21 април 2011 г.
     Портал „Македония“         Портал „Македония