Слави Бинев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Славчо Бинев)
Направо към: навигация, търсене
Слави Бинев
български бизнесмен и политик
Роден: 10 декември 1965 г. (49 г.)
Народен представител в:
XLIII НС   

Славчо Пенчев Бинев, по-известен като Слави Бинев, е български политик, народен представител в XLIII Народно събрание, бивш евродепутат (2007-2014 г.), спортист и бизнесмен.

Образование[редактиране | редактиране на кода]

Завършва с пълно отличие 47-мо спортно училище „Емил Марков“ към Спортен клуб „Левски Спартак“ (1973–1979) и 9-та Френска гимназия (1979–1984). Получава магистърска степен (тенис и бокс) в Учителския факултет на Националната спортна академия „Васил Левски“ (1986–1990). Завършва факултативно спортна журналистика (1988–1990). Завършва курс за международни инструктори във Виена и специализация като треньор по таекуондо в Канада (1988–1992). Курс за управление на спорта във Великобритания - GTF (1992). В момента работи над докторантура към Института по психология на БАН.

Кариера в спорта[редактиране | редактиране на кода]

През 1987-1992 г. е многократен шампион по таекуондо на България и победител в множество международни състезания. Абсолютен балкански шампион по таекуон-до през 1990 г. Европейски шампион на открито първенство в Целие, Словения през 1992 г.[1].

Треньор и международен съдия по таекуондо. През 1987-1994 г. е треньор на българския национален отбор по таекуондо. От 1988 г. международен инструктор. През 1991–1994 г. е старши треньор на единоборствата в ЦСКА.

През 1996-2008 г. е вицепрезидент на Българската федерация по таекуондо - Олимпийска версия (WTF). От 2003 г. е член на изследователския комитет към WTF. От 2004 г. има 5-ти дан (WTF).

От 2003 г. е председател на социалната комисия към Българския олимпийски комитет. От 2005 г. е член на Изпълнителния комитет на БОК.

Бизнес[редактиране | редактиране на кода]

През 90-те името на Слави Бинев се свързва с гангстерската война между борци и каратисти. През ноември 1993 г. 50 души с 12 автомобила нахлуват в двора на спортния комплекс „Дескрим“ в София, собственост на Бинев и след побой го отвличат. Сред обвиняемите при образуваното по случая следствено дело са гангстерите Димитър Джамов, Красимир Маринов (Големия Маргин), Димата Руснака и Пело Стоев.

Боят между борци и каратисти в „Дескрим“ бележи появата около 1994 г.на понятието „мутра“ в българския език. По-късно Бинев става учредител на асоциация „Защита“ – сдружение, в което участват прокурори, бивши служители на МВР и общественици, създадено за да конкурира охранителните фирми на борците.

От 1994 г. е главен акционер и председател на борда на директорите в „Ар - систем“ АД (R–System Holding), включваща повече 100 дружества, контролиращи значителна част от развлекателния бизнес, охранителните фирми, инвестициите и строителството. През 2001 г. фирмата заема 34-то място по годишен оборот по данни на БТПП.

Бинев чрез своята „М.И.Г. Групп“ АД стопанисва редица развлекателни заведения в София – дузина барове, дискотеки, сред които клубовете „Библиотеката“, „БИАД“, „Дали“, „Империал“, улични кафенета с марката „Куул“ (в превод „Готино“) и др.

В поверителен доклад за организираната престъпност в страната на американското посолство в България от 7 юли 2005 г. публикуван в УикиЛийкс се твърди, че криминалната дейност на М.И.Г. Групп включва проституция, наркотици и трафик на крадени автомобили.[2]

Бинев води дело срещу собственика на „ВАИ холдинг“ — Георги Илиев, който през 2000 г. влиза в "Биад" и в станалия побой набива Бинев. Илиев бива осъден за причиняването на леки телесни повреди, но не и за хулиганство, тъй като според съда Бинев е предизвикал Илиев да го удари чрез реплика.[3]

Политическа дейност[редактиране | редактиране на кода]

Слави Бинев участва в изборите за български представители в Европейския парламент през май 2007 г. и е избран за депутат от листата на партия „Атака“. В Европейския парламент е член на Комисия по икономически и финансови въпроси, Делегация в Eвро-средиземноморската парламентарна асамблея, Интергрупата по спорта и Интергрупата „Екуменическа молитвена закуска“.

На местните избори през октомври 2007 г. е номиниран за кмет на София от партия „Атака“. Той получава едва 4,02% от гласовете, а за кмет на София е избран Бойко Борисов.

През 2009 г. е преизбран за евродепутат. В Европейския Парламент е председател на Интергрупата спорт, член на Комисия по икономически и парични въпроси, Делегация за връзки с Централна Америка, Делегацията в Евро-латиноамериканската парламентарна асамблея, Интергрупите за приятелство с Азербайджан, Китай, Макао и Сърбия и Интергрупата „Екуменическа молитвена закуска“, и на Форума на Франкофоните към ЕП.

През 2011 г. напуска партия „Атака“. Като евродепутат призовава европейските институции да арестуват министър-председателя на България Бойко Борисов заради фалшификации на изборите през 2011 г. и „системно нарушаване на най-важното демократично право да бъдат информирани гражданите.“[4]

През 2012 г. Бинев учредява Консервативна Партия Движение на Успеха (КПД на Успеха), която става част от политическия съюз Гражданско обединение за реална демокрация (ГОРД) [5]. Сред основателите на ГОРД са още писателят Любен Дилов-син, спортният журналист Крум Савов, бизнесменът Румен Ралчев, бившият министър на правосъдието Антон Станков и други. Според в. „24 часа“, по неофициална информация почти всички негови приятели от кръга „Банкя“ подкрепят по един или друг начин партията на Слави Бинев.[6]

През 2014 г. Бинев напуска ГОРД и става член на Национален фронт за спасение на България (НФСБ)[7]. На изборите за европейски парламент през май 2014 е втори в листата, но гласовете на партията не са достатъчни за избиране на евродепутат.

На парламентарните избори през октомври 2014 г. е избран за народен представител от изборен район Хасково от "Патриотичен фронт".

През декември 2014 става председател на парламентарната комисия по култура. Назначението му разбунва духовете на театралната гилдия ("Младежки театър", "Театър зад канала", Морфов напуска поста "генерален режисьор" на "Народния театър"), телевизионата и радио гилдия ("БНТ","БНР") и т.н. Образуват се протести.

На 8.12.2014 Бинев подава оставка

Скандали и критики[редактиране | редактиране на кода]

Получаване на титлата „архонт“[редактиране | редактиране на кода]

В началото на 2007 г. Бинев е обявен за архонт в римската църква " Санта Мария Маджоре" от старозагорския митрополит Галактион, който, посрещнат от епископ Таванти, влиза с тържествено шествие и владишка корона още от портите на втората най-значима катедрала в Рим, където се съхранява и най-големият къс от Кръста Христов.

Титлата архонт се дава за заслуги към Църквата и човечеството. Тя е наследствена - предава се от баща на първороден син и в католическия свят съответства на херцог (конт), а в славянския - на княз. Според митрополит Галактион, „Архонтството, според смисъла, който ние влагаме в това понятие, е доброволен акт на едно лице, обричащо себе си и целия си род в светско служене на Църквата.“ По-късно, след протест от страна на Светия синод, Галактион заявява, че е бил на частно посещение в Рим и не е бил изппратен официално от Синода, който отказва да признае архонтската титла на Бинев, защото в наградния фонд на Българската православна църква и нейните поделения - епархии, манастири и прочие не съществува званието “архонт”.[8] Впоследствие Любен Дилов-син от партия Движение Гергьовден иска оставката на проф. д-р Иван Желев като директор на Дирекция "Вероизповедания" към Министерския съвет заради намесата му в работата на църквата и на отделните владици.[9] Обиден, Бинев обвинява Дирекция "Вероизповедания", че предизвиква скандала заради „лични амбиции и лични притеснения“.[10]

Избор за председател на комисията по култура и медии[редактиране | редактиране на кода]

През ноември 2014 г. Слави Бинев е избран за председател на комисията по културата и медиите в XLIII Народно събрание. Това предизвиква негодуванието на много интелектуалци и обществени организации. Изборът на Слави Бинев за законодателен началник на българската култура и медии бе окачествен от едни като абсурд, от други - като истинска обида. [11]

На 8.12.2014 Бинев подава оставка

Източници[редактиране | редактиране на кода]

 1. Описания на членовете на изпълкома на БОК (вкл. и на Бинев) — bgolympic.org (проверено 17.05.2007)
 2. ((en))  Cable reference id: #05SOFIA1207. // cablegatesearch.wikileaks.org. Посетен на 09 декември 2014. The group's criminal activities include prostitution, narcotics, and trafficking stolen automobiles.
 3. Dnes.bg. Кой е Георги Илиев. // Dnes.bg, 2007. Посетен на 22.09. 2007.
 4. Цитат на деня: Имаме си кръг "Форбс" - близкото обкръжение на премиера // dnevnik.bg. 01 април 2012.
 5. Слави Бинев обяви движението си ГОРД // dnevnik.bg. 14 февруари 2012.
 6. Кръгът Банкя - стари другари от службите и милицията // 24chasa.bg. 02 март 2013.
 7. Слави Бинев напусна ГОРД, което сам основа, за да се влее в НФСБ // mediapool.bg. 30 януари 2014.
 8. За случаят с архонтството на Биневfocus-news.net, 25 януари 2007 г.
 9. Любен Дилов-син: „Държавата да не се меси в църковни дела“ - standartnews.com, 25.01.2007
 10. Интервю със Слави Бинев — capital.bg, 20.04.2007
 11. Чухте ли последния виц? — www.dw.de, 30 ноември 2014 г.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]