Сливен

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Герб на Сливен
Сливен
Отгоре надолу: изглед към града; община Сливен; Драматичен театър „Стефан Киров“; паметникът на Хаджи Димитър; къщата музей „Хаджи Димитър“; катедрален храм „Св. Димитър“; старата часовникова кула; бюстът на Хаджи Димитър в къщата музей „Хаджи Димитър“; къщата музей „Сливенски бит“.
Отгоре надолу: изглед към града; община Сливен; Драматичен театър „Стефан Киров“; паметникът на Хаджи Димитър; къщата музей „Хаджи Димитър“; катедрален храм „Св. Димитър“; старата часовникова кула; бюстът на Хаджи Димитър в къщата музей „Хаджи Димитър“; къщата музей „Сливенски бит“.
Общи данни
Население 95 806 (ГРАО, 2015-03-15)*
Понижение 87 895 (НСИ)
Землище 193 780 000 m²
Надм. височина 243±1 m
Пощ. код 8800
Тел. код 044
МПС код СН
ЕКАТТЕ 67338
Администрация
Държава България
Област Сливен
Община
   - кмет
Сливен
Стефан Радев
(ГЕРБ)
Кметство
   - кмет
Стефан Радев (ГЕРБ)
Сливен в Общомедия

Слѝвен (до 1945 г. изписван като: Сливенъ) е град в Югоизточна България, разположен в близост до Ямбол и Нова Загора. Той е осмият по големина в страната и е административен център на община Сливен и област Сливен. Най-голямото пристанище в България – Бургас – отстои на 102 km в източна посока от града. Сливен е известен като Градът на стоте войводи, свързани с хайдушкото движение.

По последни данни на НСИ към 31 декември 2015 г. населението на Сливен е 87 895 души, което го превръща в осмия по големина български град.

Съдържание

География[редактиране | редактиране на кода]

Разположение[редактиране | редактиране на кода]

Град Сливен е разположен в подножието на южните склонове на Сливенската планина, с която започва Източна Стара планина. Границите на Сливенската планина се определят от прохода „Вратник“ и Сливенския проход. За нея са характерни стръмни и скалисти склонове и дълбоки нарези от притоците на Тунджа и Луда Камчия. Първенец е връх „Българка“ с височина 1181 m. Върху скален масив северно от града е разположен природният парк „Сините камъни“, който обхваща близо единадесет хиляди и половина хектара от Сливенския Балкан, известен под името „Карандила“.

Сливенското поле е последното от подбалканските в източна посока, тъй като това, което наричаме Средна гора в орографски план се извива на юг при Сливен. Нейните морфографски продължения са Бакаджиците, разклонението Св. Илийски възвишения, Манастирските възвишения и Сакар на територията на България. До първата четвърт на XIX век Сливенското поле е част от Розовата долина, но изселническите вълни от града след Руско-турските войни от 1806 – 1812 и 1828 – 1829 г. довеждат до упадък на производството на розово масло. Източно от града се намира „Долината на прасковите“, чиито огромни плодови масиви претърпяха обновление през първото десетилетие на новия век.

Сливен отстои на 280 km източно от столицата София, на 180 km североизточно от Пловдив, на 100 km от Бургас – най-голямото търговско пристанище в България, на 130 km от границите с Гръцката република и Република Турция. Предвижда се през Сливен да преминава трасето на Паневропейски транспортен коридор 8.[1]

Разположението на Сливен е благоприятно, защото е на кръстопът – близо е до прохода „Хаинбоаз“, също и до пътен възел „Петолъчката“, свързващи севера и юга, наскоро построената магистрала минава на 15 km от Сливен, в посока юг – към Ямбол, а главният път между Бургас и София свързва пристанище „Бургас“ и летище „Бургас“ с централната част на страната.

Климат[редактиране | редактиране на кода]

Градът попада в зоната на преходно-континенталния климат и географски е разположен в подбалканското Сливенско поле. Има изразена четирисезонност – зимата е мека, лятото относително топло, есента е по-продължителна от пролетта. Характерен е падащият вятър бора, който духа при по-ниски температури в Северна България.

Климатични данни за Сливен
Показатели ян фев мар апр май юни юли авг сеп окт ное дек годишно
Средни максимални температури (°C) 5,2 8,9 12,1 17,8 24 26,6 28,9 31,8 25,7 15,4 18,6 9,3 18,69
Средни температури (°C) 1,4 4,6 6,9 12,4 17,8 21,2 23,6 26,3 19,8 11,2 12,8 4,5 13,54
Средни минимални температури (°C) −1,7 1,1 2,8 8 12,5 16,7 18,8 20,9 15,1 8 8,8 0,7 9,31
Средни месечни валежи (mm) 43 46 33 61 74 61 51 30 30 61 66 64 620
Източник: Stringmeteo

Води[редактиране | редактиране на кода]

През Сливен текат три реки: Асеновска, известна и като Асеновица или Коруча, Манастирска река и Новоселска река, като Манастирска е приток на Новоселска. Всички те се вливат в Тунджа, а чрез нея и в Бяло море. Най-голямата река, която тече в близост до Сливен, е Тунджа.

Флора и фауна[редактиране | редактиране на кода]

История[редактиране | редактиране на кода]

Име[редактиране | редактиране на кода]

Стари названия на Сливен са Савулен, Цоида, Туида, Ислимие, Истлифанос, Селимно, Свилне, Сливно, Сливне.

Назован като Сливно (Sliwno) може да се види на етноложка карта за разпространението на елинизма, съставена от проф. Георгиос Сотериадис от Атинския университет. Датира от началото на 20 в., вероятно към 1916 г.[2]

Всеки, който е минавал край Сливен, е виждал Сините камъни, които се издигат като стена над града. Гледката е описана още от Константин Иречек. Това е мястото на сливане на планината с полето. Други твърдят, че името на селището идва от сливането на трите реки, преминаващи през него – Асеновска, Новоселска и Селищка.

В своята книга „Произходъ и значение на имената на нашитѣ градове, села, рѣки, планини и мѣста“ Васил Миков извежда името на Сливен като название на място, където две реки се сливат.

Античност[редактиране | редактиране на кода]

Следи от най-стари селища на територията на Сливен са датирани към новокаменната епоха – шестото хилядолетие пр.н.е. Останки от примитивни каменни сечива са открити в местността „Хисарлъка“. Пак там са намерени и следи от тракийско селище от V – III век пр.н.е., сред които тракийска керамика и елинистични монети. Околността на днешния град Сливен е била заселена от тракийските племена асти, кабилети и селети. Тяхната независимост просъществувала до времето на Филип Македонски и Александър Велики, които ги покорили, но не за дълго. През същата епоха походи през Сливенско извършват персите, келтите и бастарните.

През II век пр.н.е. започват римските завоевания в Североизточна Тракия. Районът на Сливен става част от Римската империя най-вероятно около 72 – 71 г. пр.н.е, когато са покорени Кабиле и Аполония. През 46 г. пр.н.е. землището на града е включено в новосъздадената римска провинция Тракия.

Диоцезът Тракия в 400 г. сл. Хр. Утвърден е през 294 г. сл. Хр. от император Диоклециан. В състава му са провинциите Малка Скития, Втора Мизия, Родопи, Европа, Тракия и Хемимонтус, в която е и Туида.

Нов етап от обитаването на Хисарлъка е от началото на новата ера – II – IV век. От този период са намерени и първите писмени източници за наименованието на тогавашното селище – Туида[3]. Името най-вероятно е тракийско с неясно досега значение. Споменато е и от Хиерокъл, който го определя като един от четирите града в източноримската провинция Хемимонтус, създадена като част от диоцеза Тракия при Диоклециан, освен столицата ѝ Адрианопол, а също така и от Прокопий Кесарийски в „За строежите“. За нуждите на този град е построен и римският път от Анхиало по горното течение на Тунджа до Сердика на запад.

В намерен надпис от началото на 3 в. селището е наречено „тържище“ и най-вероятно е спадало към територията на града Августа Траяна (дн. Стара Загора). Добрите икономически възможности на селището са видни и от светилището на Зевс и Аполон, което е открито на територията му.

След преместването на столицата на Римската империя в Константинопол селището е укрепено, като е издигната крепост върху хълма. Използваната техника е с триредови тухлени пояси и пристенни стълбове, които са завършвали с тухлени арки. Имало е и таен проход към реката на запад.

Крепостта избягва нашествието на готите през 378 г., но е разрушена при набезите на хуните през V век. Възобновена е по време на император Анастасий I (491518 г.), като новата крепост запазва плана на старата, но е значително по-укрепена. Тухлените пояси вече са петредови, добавени са и каменни стълбища на източната и южната стени. Започнат е строежът и на допълнителна защитна стена на един метър и осемдесет сантиметра външно от основната.

Във вътрешността на града са разкопани останките на трикорабна базилика с баптистерий[4], която е била разрушена най-вероятно от хуните и възстановена по времето на Юстиниан I. По-голяма базилика е била построена южно от крепостта, което свидетелства, че селището не се е ограничавало само до територията на укреплението – около 40 декара, а се простира и в околната местност.

От „Списъкът на Епифан“ става ясно, че градът Туида/Цоида е седалище на епископ, подчинен на Адрианополската митрополия. С последното е свързан и любопитният факт, че до това време епископско седалище е бил по-големият и богат град Кабиле[5]. През 4 в., най-вероятно поради близостта на двата града, които са в различни провинции, Кабиле е напуснат, а населението му – преместено в Диоспол – днешен Ямбол. Седалището на епископа обаче по неизвестни причини е преместено в Туида, което много вероятно е сложило началото на пословичното съперничество между Сливен и Ямбол.

Туида/Цоида престава да съществува около 598599 г., когато отново е разрушен, най-вероятно от авари и славяни. Съществува хипотеза, че това е станало като част от голяма битка между аварите и византийския генерал Коменциус.

Средновековие и османско владичество[редактиране | редактиране на кода]

Районът на Сливен влиза в пределите на Първата българска държава около 705 г. като част от заселената със славяни област Загоре, дадена на Тервел според договора му с византийския император Юстиниан II Ринотмет. На мястото на Туида възниква старобългарско селище, чието име е неизвестно. Началото му не е датирано, но е преди 870 г., от когато е намерен оловен печат на княз Борис-Михаил. Българите ремонтират крепостните стени, дори водопровода при северната порта. Строят се нови сгради във вътрешността, някои от които са облицовани с мраморни плочи, изработени в каменоделни ателиета в Преслав. От този период са открити няколко тухли с гравиран върху тях прабългарския знак „ипсилон“, фланкиран с две хасти.

В раннобългарското селище в м. Хисарлъка от палеоорнитолога проф. Златозар Боев са открити костни останки от 14 вида диви и домашни птици от 10 – 12 в. Находките от ястребов орел (Aquila fasciata) и глухар (Tetrao urogallus) са сред най-редките в страната. Птицевъдството се основавало на отглеждането на домашна кокошка (Gallus gallus f. domestica) и домашна гъска (Anser anser f. domestica). Намирането на останки от 4 екз. на голям ястреб (Accipiter gentilis) предполага, че жителите на селището са практикували ястребарството – лов с обучени хищни птици. Това е косвено доказателство за техния висок материален статус.

Градът продължава да съществува и след унищожаването на Първата българска държава. В средата на Х век за кратко е бил във владение на печенегите, след което започва упадък. През 1153 г. Сливен за пръв път е споменат със сегашното му име от арабския географ Ал Идриси, който пише, че той бил „прочут още и от по-старо време“.[6] Крепостта е напусната и престава да се използва като отбранително съоръжение през XIII век.

По време на Втората българска държава е център на духовен живот. В околностите му са построени двадесет и четири манастира, които оформят комплекс, наричан „Малка Света гора“.

По време на османското нашествие средновековният град и крепостите са разрушени и през 1388 г. манастирите са опожарени. Сведение за Сливен под името Ислимие има в турски регистри от 1609 и 1668 г.

В бележника на Моше Алеви Назир от 1668 г. е посочено, че Сливен, из местата, по които той е минавал, се отличава като еврейски център. Към 1859 г. в Сливен живеят 30 еврейски семейства, за чиито нужди има изградени една синагога и едно еврейско училище.[7]

През 1848 г. градът преминава от Силистренския към Одринския вилает.

Възраждане[редактиране | редактиране на кода]

Къща музей „Сливенски бит“
Уличката и портата към къщата музей „Добри Чинтулов
Фабриката на Добри Желязков, строена 1843 г., действаща като затвор от 1904 г. до 1944 г., сега предоставена на Регионален исторически музей – Сливен

Градът е селище на силно хайдушко движение против османските завоеватели и става известен като „градът на стоте войводи“. Сред тях са Хаджи Димитър, Злати войвода и Панайот Хитов.[8] В качеството си на главен свещеник на Българското опълчение отец Амфилохий от Сливен освещава Самарското знаме в Плоещ. Известни местности в Сливенската планина, свързани с хайдушкото движение са: Кушбунар, връх Българка, Габрова поляна, Джендем дере, Равна поляна, Гунчов извор, Хайдушко кладенче, Хайдушки дол, Харамията, Керемидената къшла, Матей, Рамадана, пещерата Футула, Кална соя, Хайдушка пътека.

През 17 век Сливен се развива като занаятчийско средище и придобива известност с производството на пушки, пищови, железни сечива. Сто работилници произвеждат дневно петстотин цеви. В чаршията всеки ден отварят врати 984 дюкяна. 35 хана приютяват гостите на града.

През Възраждането Сливен се оформя като важен търговско-занаятчийски и културно-просветен център. Градската част е разделена на жилищна, търговско-занаятчийска и административна. С усилията на Добри Чинтулов и други сливенски първенци през 1860 г. се основава читалище „Зора“. Основоположник на българското театрално дело е роденият в Сливен общественик и културен деец Сава Доброплодни, който написва първата в историята ни пиеса – „Михал Мишкоед“. През 1843 г. в Сливен е създадено първото текстилно промишлено предприятие в пределите на Османската империя, с началник Добри Желязков. През 1864 г. е открита втора такава, а през 1872 г. се създават тютюнева и спиртна фабрики.[9]

От началото на XVI век Сливен е център на кааза, която териториално остава почти непроменена до средата на XIX век.

През 1738 г. населението на Сливен е преобладаващо турско.[10] В регистър с описи на тимари от 1792 г. за пръв път се споменава Сливенски санджак. Много сливналии участват в гръцкото национално освободително въстание от 1821 – 1829 г. Така например Хаджи Христо е произведен в чин генерал и застава начело на християнските войски от българи, албанци, и гърци, а по-късно е избран за депутат в гръцкия парламент. Жителите на града подкрепят и Браилските бунтове, Кримската война от 1853 – 1856 г., като участват и във Втората българска легия. Подобно на мнозина свои съграждани Кондо бимбаши войвода от Сливен се включва в Сръбското въстание от 1804 – 1813 г. и благодарение на решителните му действия въстаниците превземат Белградската крепост през 1806 г. Подвизите му са възпети от Сима Милутинович в епическото произведение „Сърбиянка“. Д-р Иван Селимински, един от теоретиците на българския национализъм, създава тайно родолюбиво дружество в Сливен по подобие на гръцката „Филики етерия“.

По време на руско-турската война от 1828 – 1829 г. Сливен е освободен от генерал И. И. Дибич–Забалкански. Превземането на Сливен е последвано от продължителни масови кланета над мюсюлманското население и оскверняване на джамии, в които участват както български и руски войници, така и тълпи от местни жители.[11] През април 1830 г., след края на войната, тук се открива първото в българските земи руско консулство.[12] След изтеглянето на руските войски повече от 15 000 души от града и околните села се изселват в Южна Русия, Бесарабия и Влашко, а в града остават едва 2 – 3 хиляди българи.[13] С това Сливенско претърпява тежък демографски и икономически удар, който притъпява устрема от дотогавашното му развитие и лишава града от водещо положение в българските земи на юг от Стара планина.

Жителите на Сливен се включват активно в църковно-националната борба. През 1859 г. сливналии изгонват гръцкия владика, а Сливенската епархия влиза в границите на създадената на 28 февруари 1870 г. Българска екзархия. Първият духовен водач на епархията е Н. В. Преосвещенство митрополит Серафим, който е посрещнат възторжено в града на 3 юли 1873 г.

По време на Априлското въстание Сливен е център на Втори революционен окръг с главен апостол Иларион Драгостинов и помощник-апостоли Стоил Вучков, Георги Обретенов и Георги Икономов. Председател на окръга е Нено Господинов, подпредседател – Димитър Кукумявков, касиер – Петър Каракостов, секретар – Георги Киряков. За знаменосец на въстаниците е избран Стефан Серткостов, а Петрана Обретенова извезва въстаническото знаме. Макар по време на Руско-турската освободителна война от 1877 – 1878 г. край града се водят сражения, 800 дюкяна и 100 къщи в центъра му са опожарени. Особени заслуги за спасяването на Сливен и редица селища и чифлици в региона от пълен погром има митрополит Серафим. Историческата истина налага да се спомене и застъпничеството на сливенския мютесариф пред главнокомандващия турските войски в Тракия. На 4 януари 1878 г. руските войски освобождават Сливен от петвековното османско владичество.

П. Р. Славейков редактира първия брой на сливенския вестник „Българско знаме“ през 1879 г. През XIX век градът е окръжен център и е един от най-големите градове в България с над 20 000 души население, по-голямата част от които българи. Съществуват махалите Мангърска, Дели балта, Кафтанджийска, Кокошарска, Славчова, Коручанска, Драгойчова, Овчарска, Хаджи Вълкова, Попска, Ескинамазгях, Хаджи Яхя и др.

Сливен след Освобождението[редактиране | редактиране на кода]

През 1884 г. населението на града възлиза на 20 248 жители, а през 1934 г. вече е 30 600.

Под водачеството на Георги Кирков и БРСДП (т.с.) е създадена „Сливенската комуна“, която съществува между 1912 г. и 1923 г.

Минералната баня в Сливен, 1930-те г.

Сливен по времето на комунистическото управление от 1944 до 1990 г.[редактиране | редактиране на кода]

От началото на Индустриалната революция по българските земи до началото на социалистическото стопанство промишлеността е съсредоточена в северните части на града – в проломите на реките, които текат през него.

Новата власт постепенно започва уедряване на съществуващите заводи и построява нови, като промишлеността се съсредоточва около новопостроената гара. В определен момент заетите в промишлеността наброяват 20 000 работници, като 1/2 от тях са в текстилното производство – вълнен и памучен текстил. Втора по значение е хранително-вкусовата промишленост, а на трето място е машиностроенето (ЗММ – Сливен, Завод „Динамо“ и др.)

Населението расте, като през 1946 г. то наброява 34 291 жители, през 1956 г. – 46 383 ж., а през 1975 г. – 90 137 ж.

Население[редактиране | редактиране на кода]

Сливен
Година 1887 1910 1934 1946 1956 1965 1975 1985 1992 2001 2003 2009 2011
Население 20 893 Повишение 25 142 Повишение 30 571 Повишение 34 291 Повишение 46 175 Повишение 68 384 Повишение 90 187 Повишение 102 423 Повишение 106 212 Повишение 100 366 Понижение 98 960 Понижение 94 456 Понижение 91 620 Понижение
Източници: [14], [15]

Състав[редактиране | редактиране на кода]

При своето посещение в Сливен след Освобождението Константин Иречек посочва следните данни:

Sliven čítá nyní 3797 domův s 20.248 obyvateli. z nichž je 15.184 Bulharův, 2877 Turkův, 1399 Cìkánův, 400 Židuv ṡpanélských a 279 Arménův.
В превод на български: Домовете наброяват 3797, а общото население е 20 248 души, от които 15 184 българи, 2877 турци, 1399 цигани, 400 испански евреи, 279 арменци и 109 други.

— Cesty po Bulharsku, Konstantin Josef Jireček, 1888, с. 520

Според проведеното преброяване към 1 февруари 2011 г. в Сливен живеят 91 620 души. За сравнение, към 1 март 2001 г. те са били 100 366. Това показва, че естественият прираст за града е -8,7 %, а абсолютната му стойност е -8746. Градът се намира във втората поред област по брой на циганите – 11,8% от цялото циганско население за страната или 38 390, в най-малко грамотната и сред най-слабо икономически активните – 60%. В града живеят представители на различни етнически групи: българи, арменци, каракачани, цигани, турци и руснаци. Двете основни вероизповедания са православно християнство и ислям. Характерна черта за населението на Сливен е, че през периода 1887 – 1992 г. то прогресивно е растяло, но след демократичните промени и извършения преход към пазарна икономика броят на жителите постоянно намалява и достига отрицателен естествен прираст от -8,7 %.

Религия[редактиране | редактиране на кода]

Катедрален храм „Св. Димитър“ в Сливен

Община Сливен се доминира от християнското вероизповедание. На него се падат 4/5 от посочилите отговор. В неговите рамки най-многобройни са източноправославните (76,67%), следвани от протестантите (4,32%) и католиците (0,46%). Като мюсюлмани са се определили 2,84% от отговорилите при преброяването. Останалите или не са се самоопределили, или са посочили, че са нерелигиозни.

Храмове[редактиране | редактиране на кода]

Православен храм Местоположение (адрес) Година на отваряне
Катедрален храм „Свети Димитър пл. Хаджи Димитър 3 1831 г.
Храм „Свети Николай ул. Московска 12 1834 г.
Храм „Света София кв. Ново село 1836 г.
Храм „Света Троица“ кв. Речица 1924/2003 [16]
Храм „Света Богородица ул. Св. Св. Кирил и Методий 19 XIII век[17]/1894 г.
Храм „Св. Петка“ Първата копка юни[18] 2008
Протестантски храм Местоположение (адрес) Година на отваряне
Евангелска петдесятна църква ул. Булаир 6 1920 г.
Християнска баптистка църква ул. Георги Икономов 31

Политика[редактиране | редактиране на кода]

За периода от 1990 до 2015 г. преобладават мандатите на БСП. Десни кметове са управлявали от 1991 до 1995 г. – Христин Петков (СДС), и от 2003 до 2011 г. – Йордан Лечков (I мандат – независим, II мандат – ГЕРБ).

На местните избори през 2011 г. на втори тур печели с 52,94 % от преброените гласове кандидатът на БСП (и нечленуващ в партията) генерал Кольо Милев спрямо кандидата на ГЕРБ (също нечленуващ) Йордан Лечков.[19]

От 2015 г. кмет на Сливен е Стефан Радев, издигнат от ПП ГЕРБ, избран с 53,9% на втори тур на местните избори през 2015 г. [20] На 10 ноември 2015 г. официално встъпва в длъжност. [21][22]

Общински съвет[редактиране | редактиране на кода]

Според Закона за местното самоуправление и местната администрация управлението на град Сливен е съставено от градоначалник и общински съвет от четиридесет и един съветници. На всеки четири години се избира нов общински съвет и кмет. Разпределението на местата в настоящия общинския съвет е следното:

Състав на общинския съвет (2015 – )
Партия[23] Изборен резултат Получени гласове Места
ПП ГЕРБ 12
ПП БСП 11
К „Реформаторски блок“ 4
МК „ДОР“ 3
К „Народен съюз“ 2
МК „Единни за Сливен“ 2
КП „Съюз за Сливен“ 2
МК „ВМРО-СГП“ 2
ПП ДПС 2
ПП „Движение 21“ 1

Побратимени градове[редактиране | редактиране на кода]

Сливен е побратимен град с единадесет други града от Европа и Азия.

Икономика и инфраструктура[редактиране | редактиране на кода]

Промишленост[редактиране | редактиране на кода]

Фабриката за вино на „Домейн Бояр“

В Сливен е силно застъпена леката промишленост и в по-малка степен тежката. В миналото е бил известен като голям център на вълненотекстилната промишленост. Традициите в този стопански отрасъл са запазени. Днес основните произвеждани стоки са вълнени прежди, килими, настилки, хавлиени тъкани и изделия, чорапи и облекло. Второ място по значение заема хранително-вкусовото производство. Застъпени са винопроизводството, млекопреработката, производството на месо и месни продукти, на плодови и зеленчукови консерви и преработката и пакетирането на ядки. През социализма развитие получават и други отрасли на промишлеността, но преди всичко машиностроенето. Тогава основно се сглобяват металорежещи машини и осветителни тела. Днес се произвеждат стругови машини, колонни пробивни машини, дървообработващи машини, металорежещи машини, селскостопанска техника. През последните години делът на строителството в индустриалния сектор бележи постепенно увеличаване.

Селско стопанство[редактиране | редактиране на кода]

„Къщата на виното“ пред винарната „Сините скали“

Земеделските земи заемат 1827 хил. дка., от които 257 хил. дка. с възможности за напояване. Растениевъдството осигурява производството на продукти, необходими за изхранване на населението и основни суровини за преработвателните предприятия и продуктивното животновъдство. Отглеждат се зърнени култури (повече от половината обработваема земя в областта), лозя и праскови. Големи площи около града са известни под общото название „Долината на прасковите“. Животновъдството е втори основен подотрасъл на селското стопанство в областта – основно говедовъдство и свиневъдство, а където има пасища и овцевъдство и месодайно говедовъдство. [24]

Търговия[редактиране | редактиране на кода]

Централната част на Сливен с хотел „Сливен“ и драматичния театър „Стефан Киров“ вляво от него
 • Хипермаркети: Билла (хипермаркет и супермаркет), Кауфланд (1 и 2), Лидъл (1 и 2), Swordson shopping, Технополис, Техномаркет.

Образование и наука[редактиране | редактиране на кода]

Висши училища[редактиране | редактиране на кода]

В Сливен функционира обединена база на Технически университет – София. В състава ѝ влизат Инженерно-педагогическият факултет, който включва четири катедри, и Колеж – Сливен, който включва една секция и една катедра.

Профилирани и професионални гимназии[редактиране | редактиране на кода]

В Сливен функционират седем професионални гимназии и три профилирани.

Училище Директор Сайт Оценки за училището
 • 1. Бал по БЕЛ (брой ученици/оценка) [25]
 • 2. Бал на вестник „24 часа“ [26]
 • 3. Бал на МОН 2007/2008
ПГПЗЕ „Захарий Стоянов“ Ефросина Кисьова [1]
 • 1. 176 / 5,64
 • 2. На 22-о място в топ 25 на езиковите гимназии с рейтинг 344 (рейтинг над 300 е отлична оценка). [27]
 • 3. На първо място в град Сливен с профил английски език и среден бал 31, 697 [28]
ППМГ „Добри Чинтулов“ Мариана Милева [2]
 • 1. 182 / 5,15
 • 2. На 20-място сред всички средни училища в България с рейтинг 396.
 • 3. На второ място в град Сливен с профил математика и среден бал 30, 2595
ПХГ „Дамян Дамянов“ Екатерина Петкова [3] 52 / 5,22
НХГ „Димитър Добрович“ Александър Дойчинов [4]
ПГИ „Проф. д-р Димитър Табаков“ Лиляна Тодорова [5] 126 / 5,06
ПГХТ „Акад. Неделчо Неделчев“ Мария Петрова [6]
ПГЕЕ „Проф. Мария Склодовска-Кюри“ Добри Маргенов [7]
ПГТО „Добри Желязков“ Даниела Караманова [8]
СПГСГ „Арх. Георги Козаров“ Александър Борисов [9]
ПГ по механотехника [10]

Общообразователни училища[редактиране | редактиране на кода]

На територията на град Сливен се намират 8 основни и 4 средни училища, както и към Сливенския затвор – СУ „Аргира Жечкова“.

Пето СУ е било популярно с въвеждането по времето на социализма на така наречената „Сендовска система“ на обучение. А 11 СУ „Константин Константинов“ – със създаването на музикални паралелки, в които учениците имат възможност да изучават професионално класически и народни музикални инструменти, както и да пеят в класически (школуван) хор.

Начални училища[редактиране | редактиране на кода]

Начално училище „Васил Левски“ – ул. „Щросмайер“ No 9 (ЦГЧ).

Детски градини[редактиране | редактиране на кода]

На територията на града функционират 12 детски градини, в кв. „Речица“ – 1 – „Здравец“.

Култура[редактиране | редактиране на кода]

Театри[редактиране | редактиране на кода]

Театралните традиции в Сливен започват преди 140 години, когато в града се открива първата театрална сцена. През 1918 г. се създава първата професионална театрална трупа в читалище „Зора“. Понастоящем Драматичен театър „Стефан Киров“ е професионален държавен театър. Новата сграда на театъра е построена през 1986 г. и разполага с голяма зала (484 места), камерна зала (121 места), балетна зала, просторно фоайе на две нива с бар за зрители, административна част. През 2008 г. театърът чества своята 90-годишнина.

Държавен куклен театър – Сливен[29] е създаден през 1961 г. (тогава самодеен, от 1971 е държавен), разположен е в обновената през 80-те години на 20 век сграда на бившето кино „Балкан“.

Музеи[редактиране | редактиране на кода]

Галерии[редактиране | редактиране на кода]

Художествена галерия „Димитър Добрович“

Читалища и културни домове[редактиране | редактиране на кода]

 • Регионална библиотека „Сава Доброплодни“[35]
 • Народно читалище „Хаджи Димитър“
 • Народно читалище „Зора“ има дългогодишна история и в него се съхранява най-старата книга в Сливен, датирана от началото на османската власт за българите. На първата и страница е записано „OPERVM/ “ARISTOTELIS“ TOMVS II/ LIRORVMAPI„, а най-отдолу скромно е отбелязана годината 1597.

Книгата е печатана 200 години след падането на България под османска власт и възрастта и е 410 години. Интересен факт е, че тази книга е издадена само 141 години след Гутенберговата библия. Притежателят на старината е неизвестен. Има предположение, че тя е от колекцията на д-р Иван Селимински или някой друг от възрожденците, които са дарили всичките си архиви на читалищна библиотека „Зора“. Подвързията и е от тънка, добре обработена агнешка кожа, която прилича на старите папируси, върху които хората са пишели някога. Страниците са на брой около 1500 и са ръчно изработени от хартия, която и до днес се е запазила. Печатният шрифт е дело на ювелир.

 • Клуб на дейците на културата
 • Зала „Сливен“

Музика[редактиране | редактиране на кода]

 • Симфоничен оркестър – Сливен [36] е класически симфоничен оркестър в град Сливен. Заедно с оркестрите в Русе и Шумен, симфоничният оркестър в Сливен е един от най-ранно създадените класически оркестри в следосвобожденска България. Оркестърът е основан от видния общественик, цигулар и диригент Михаил Тодоров, по-известен като Мишо Тодоров.
 • Смесен хор „Добри Чинтулов“ е класически (школуван) хор в град Сливен.
 • Военен духов оркестър „Сливен“ e духов оркестър към ЦПС в град Сливен. Създаден е през 1886 г., като оркестър на „11-ти Пехотен полк“ за негов пръв диригент е назначен Йосиф Коломати.
 • Ансамбъл за народни песни и танци „Сливен“[37] е създаден през 1959 г. в град Сливен за издирване и творческо пресъздаване на българския фолклор, за претворяване на сцената и в ефир красотата на автентичните фолклорни образци, както и създаване на произведения на фолклорна основа с участието на съвременни творци – композитори, хореографи, музиканти, художници, поети. През 1977 г. получава статут на професионален ансамбъл. Репертоарът му съдържа много песни и танци от огромното фолклорно наследство на сливенския регион, както музикални и танцови композиции от всички региони на страната

В творческата дейност на ансамбъла има уникални музикално-танцови композиции: „Котленска седянка“ – театрално-танцова постановка; „Сливенски ритми“; „Тракийска сюита“; „Сватбени мелодии“; хорови композиции и композиции на основата на танцовото и песенно богатство от други региони като „Шопска сюита“, „Сюита от Пиринско“ и „Добруджанска сюита“.

Ансамбълът е имал 5000 концертни изяви в България и чужбина през своята 50-годишна история. Участвал е в различни програми в Русия, Украйна, КНДР, Германия, Унгария, Чехословакия, Румъния, Франция, Испания, Югославия, Турция, Молдова, Тунис, Йордания. Аудио и видео записи на ансамбъла могат да бъдат видени и чути по Българска национална телевизия, Българско национално радио и други медии.

От създаването си до сега Ансамбъл „Сливен“ е удостоен с много отличия и награди, като по важните са: 1986 г. – Носител на орден „Кирил и Методий“ – I степен за активна творческа и изпълнителска дейност и във връзка с 25 години от създаването му. 1999 г. – „Златна лира“ – награда на Съюза на българските музикални и танцови дейци и Министерството на културата за 40-годишния юбилей. 2009 г. – „Кристална лира“ – награда на Съюза на българските музикални и танцови дейци и Министерството на културата за спектаклите „Хайдушка клетва“ и „Хоро се вие сред Сливен“ и 50-годишния юбилей.

Много от изпълнителите на Ансамбъла са носители и на индивидуалните награди на Съюза на българските музикални и танцови дейци – златна, сребърна и бронзова лира.

Ансамбълът е носител на престижни награди от национални и международни фолклорни фестивали и конкурси. Изнесъл концерти с участието на известни гост-изпълнители като: Теодосий Спасов, Динка Русева, Елена Граматикова, Красимир Станев, Жечка Сланинкова, Данислав Кехайов, Ваня Вълкова, Пепи Христозова, Тодор Кожухаров, Христина Анастасова, Деси Слава, Цветелина и сестри Диневи. Също така има и участия в театрални постановки под режисурата на Николай Априлов.

С репертоара си ансамбъл „Сливен“ може да представи успешно българския фолклор в страната и чужбина. Над 50 танцови изпълнения и сюити, 30 оркестрови композиции и 100 фолклорни песни от различни региони на България са включени в програма с продължителност между 15 минути и 2 часа. Ансамбъл за народни песни и танци „Сливен“ се състои от директор, оркестър, хор и танцов състав.[38] [39]

 • Младежки танцов състав „Браво“[40],
 • Детски фолклорен танцов състав „Българче“[41],
 • Представителен детски танцов ансамбъл „Тракийче“, с ръководители Мирчо Дерменски и Виолина Петкова
 • Детски хор „Дружна песен“ e към Детския комплекс в Сливен, създаден през 1969 г. от Методий Григоров, който оттогава ръководи този състав. В него пеят 45 деца (18 сопрани и 27 алти).[42]
 • Обединена школа по изкуствата „Мишо Тодоров“

Медии[редактиране | редактиране на кода]

Печатните издания се представени от в. „Сливенски новини“ и в. „Сливен днес и утре“.

Спорт и спортни съоръжения[редактиране | редактиране на кода]

 • Стадион “Хаджи Димитър" (общинска собственост [43]) – е мултифункционален стадион, намиращ се в Сливен. Построен е през 50-те години на 20 век и има капацитет 9000 седящи места и размери 105 m дължина и 68 m широчина. Реконструиран е през периода 19841989 г. През 2004 г. спортен комплекс „Хаджи Димитър“ е отдаден на концесия за 30 години, като и в момента продължава работата по неговото осъвременяване. В своя завършен вид комплексът включва хотел, ресторант, две затревени тренировъчни игрища, тенис кортове, басейн. Самият стадион се преустройва основно според всички критерии на ФИФА и УЕФА. Към стадиона има 3 помощни игрища, две от които затревени и едно с изкуствена настилка), а лекоатлетическата писта с тартанова настилка е съобразена с всички изисквания за провеждане на международни състезания на IAAF.[44]
 • Спортна зала „Младост“ е зала за лека атлетика. Намира се зад футболния стадион „Хаджи Димитър“.
 • Спортна зала „Асеновец“ е зала за волейбол. Построена през 1971 година. Намира се в западния край на Сливен, в квартал „Клуцохор“.
 • Спортна зала „Васил Левски“ е зала за баскетбол. Намира се зад футболния стадион „Хаджи Димитър“.
 • Спортна зала за СК по борба „Станка Златева“. Намира се зад футболния стадион „Хаджи Димитър“.

Спортни клубове[редактиране | редактиране на кода]

 • ОФК Сливен 2000.
 • Волейболен клуб Сливен – създаден през 2003 г., активно участва (във всички възрасти) в първенствата на Българска федерация по волейбол, многократен финалист в държавните първенства.
 • Баскетболен клуб Тони-7 – създаден през 2000 г., шампион на „А“ група за жени сезон 2009/2010, многократен медалист от девическите първенства на България.

Архитектура[редактиране | редактиране на кода]

Сградата на Сливенската митрополия (паметник на културата) на пл. „Хаджи Димитър“ е строена през 30-те години на 20 век. Архитект е Захари Илиев. Сградата на ПГХТ е старата сграда (също паметник на културата) на Сливенската мъжка гимназия (в началото е наподобявала древногръцки храм).

Транспорт[редактиране | редактиране на кода]

Градският транспорт в Сливен се стопанисва от Пътнически превози ЕООД, което е 100% общинска собственост.

Автобусен транспорт[редактиране | редактиране на кода]

Автобусният парк разполага с автобуси от марките SOR BN 9.5, SOR BN 10.5, Mercedes O405 и Iveco Otoyol. Автобусите от марката SOR са от чешкия автобусен производител SOR Libchavy.

Линии[редактиране | редактиране на кода]

Номер Начална спирка Крайна спирка
2 ДП „Дюлева Река“ фирма „Кварц“
4 кв. Кольо Фичето Тролейбусно депо
5 Център кв. Речица
8 ЖПГ Текстилен техникум
11 кв. Дружба Мерканто (допълнителна линия)
12 Център м. Моллова гора
14 Център кв. Дебела кория
15 Център м. Селището
22 ДП „Дюлева река“ Товарни превози
24 Център Гробищен парк
116 ДП „Дюлева река“ Център

Тролейбусен транспорт[редактиране | редактиране на кода]

Тролейбусното депо разполага с тролейбуси Skoda 14tr.

Линии[редактиране | редактиране на кода]

Номер Начална спирка Крайна спирка
3 ДП „Дюлева река“ Тролейбусно депо
7 Подстанция"Комуна" Център
18 ДП „Дюлева река“ Тролейбусно депо (допълнителна линия)
201 ДП „Дюлева река“ Център

ПВЛ Сливен – Карандила[редактиране | редактиране на кода]

Проектирана, доставена и въведена в експлоатация от българо-унгарско дружество „Интрансмаш“ – София през 1974 г.

 • Дължина по наклона – 1895 m;
 • Превишение – 597 m; кота на долна станция – 390 m; кота на горна станция – 987 m;
 • Превозоспособност във всяка посока – 270 човека/час;
 • Скорост – 1,6 m/s;
 • Времетраене на пътуването – 20 минути.
 • Изходен пункт до долна лифтова станция (местност Каптажа):

От информационен център на природния парк „Сините камъни“ – 10 мин. От град Сливен – с градски автобус или пеша.

 • Изходен пункт от горна лифтова станция (местност Слънчева поляна):

От хижа „Карандила“ и хотел „Карандила“ (туристически дом) – 30 мин.

Работно време[редактиране | редактиране на кода]

Пътническа въжена линия (ПВЛ) работи всеки ден от 8.30 часа до 16.30 часа, като качването в 16.00 часа е еднопосочно.

Работното време варира според сезона – през летния сезон ПВЛ работи до 18.00 часа с последно качване в 17:30часа.

В понеделник ПВЛ работи от 12.00 до 16.00 часа, поради профилактика до обяд.

Забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Стария бряст[редактиране | редактиране на кода]

Стария бряст, който расте в центъра на гр. Сливен (началото на бул. „Цар Освободител“, пешеходната зона), е дърво от вида Ulmus kampestris (полски бряст), и е на около 1300 години, обявено е за защитен обект, който се охранява от държавата. Той е остатък от Великата българска гора (Silva Magna Bulgarica), която се простирала от Родопите до Черно море. Около 20 такива бряста са останали в село Самуилово, на 7 km от Сливен. Всички са обявени за защитени обекти и се полагат грижи за тяхното опазване. За да се спрат евентуалните гнилостни процеси или развъждане на микроорганизми, кухините са запълнени с укрепителен пълнеж, като са оставени и отвори за естествена вентилация. Според поверието Стария бряст бил използван от османските турци за обесване на заловени хайдути: [45], [46], [47], [48]

Известно е това дърво, то е един от символите на града. Лобно място и светиня, паметник на бунтовната непреклонност на сливенци, Старият бряст е в същото време трогателен, държелив представител на вече чезнещ вид. Не се знае дали точно тук поробителят преди векове е бесил дедите – юнаци, но хората от града обичат този препатил мъдрец и го поддържат. (Дамян Дамянов)

През 2014 г. е избран за „Европейско дърво на годината“ със 77 526 гласа[49].

Крепост „Туида“[редактиране | редактиране на кода]

Туида е ранновизантийска и средновековна крепост, чиито останки са разположени на хълма Хисарлъка в североизточната част на Сливен, от който се открива неповторима гледка към величествените „Сини камъни“ и към града (хълмът се намира до кв. Ново село). Тя е част от укрепителната старопланинска система, имала изключително важна роля за отбраната на Римската империя, по-късно и на ранната Византийска империя, а така също и за средновековната българска държава. [50] След известно прекъсване, археологическите разкопки на крепостта започват отново през 2004 г. Целта им е окончателното проучване и консервация на архитектурно-археологическите паметници, експонирането на крепостта с оглед на превръщането ѝ в една от забележителните туристически атракции на града. [51] [52] [53] [54]

Местността Карандила[редактиране | редактиране на кода]

Местността Карандила се намира в гр. Сливен и е част от природен парк Сините камъни. На 10 km от града е.

В местността има станции, хотел, заведение за хранене, изкуствено създадено езеро. Тук се издига и телевизионната кула, площадката, която се използва за делтапланеризъм и парапланеризъм.

Възможности за достигане до местността: с лифт, чиято начална станция е на 1 km от Сливен; по т.нар. „Хайдушка пътека“ – пеша; по асфалтов път от града до местността.

Часовникова кула[редактиране | редактиране на кода]

Сливенската часовникова кула, строена в 1808 г., а зад нея – сградата на V СУ „П. Яворов“ и ПХГ „Д. Дамянов“

Старата часовникова кула се намира в центъра на Сливен до 5 СУ „П. Яворов“. Строена е в началото на ХІХ век. Кулата на часовника е служила и за пожарникарска наблюдателница.

Природен парк „Сините камъни“[редактиране | редактиране на кода]

Природен парк „Сините камъни“ е разположен в Източна Стара планина. На юг от него, в непосредствена близост е гр. Сливен. „Сините камъни“ е обявен за природен (тогава народен) парк през 1980 г. През 2002 г. обхватът му е разширен.

Паркът заема площ от 11 380,1 хектара, представляващи извори, върхове, скали, гори и поляни.

Най-високата точка на природния парк е връх Българка (1181 m).

На територията на парка се намират множество природни забележителности, сред които т.нар. скални феномени.

Местната флора и фауна е представена от различни видове, някои от които са включени в Червената книга на България.

Парк „Сините камъни“ е част от 100-те национални туристически обекта на България.

Паметник на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци[редактиране | редактиране на кода]

Паметникът на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци е разположен на едноименния площад в центъра на Сливен. Монументът е изграден през 1931 – 1935 г. и представлява 12-метров пиедестал, върху който е поставена близо 4-метровата скулптура на сливенския войвода Хаджи Димитър. В основите са изваяни бюстовете на други видни борци за свобода от този край, сред които Добри Чинтулов, Панайот Хитов, Георги Икономов и други.

Родната къща на войводата, от края на 18-ти, началото на 19 век, понастоящем е къща музей към РИМ – Сливен. Тя е паметник на културата и е отворена за посетители.

Личности[редактиране | редактиране на кода]

Сред най-открояващите се личности, родени в Сливен, са Добри Чинтулов, Константин Константинов, Сирак Скитник, Дамян Дамянов, Надя Неделина, Радой Ралин, Маргарита Хранова, Виолета Гиндева, Иван Славов, Кеворк Кеворкян, Станка Пенчева.

Побратимени градове на Сливен[редактиране | редактиране на кода]

Град Държава

Алба Юлия
Воронеж
Гера
Джараш
Кесаряни
Кутаиси
Печ
Светогорск
Текирдаг
Тернопол
Чунцин
Чеонан
Мелитопол
Тараклия

Флаг на Румъния Румъния
Флаг на Русия Русия
Флаг на Германия Германия
Флаг на Йордания Йордания
Флаг на Гърция Гърция
Флаг на Грузия Грузия
Флаг на Унгария Унгария
Флаг на Беларус Беларус
Флаг на Турция Турция
Флаг на Украйна Украйна
Флаг на Китай Китай
Флаг на Южна Корея Южна Корея
Флаг на Украйна Украйна
Флаг на Молдова Молдова

Източници[редактиране | редактиране на кода]

 1. http://www.unece.org/trans/main/ter/Countries/PanEuCorridors.html
 2. Връзка към изображение на етноложката карта
 3. Или Суида и Цоида
 4. Пристройка към ранно християнските храмове, където са кръщавани възрастните.
 5. Между днешните Сливен и Ямбол
 6. http://www.sliven.government.bg/history.php
 7. Райчевски, Стоян. Българи и евреи през вековете. „Български бестселър“, С., 2008. ISBN 9789544630218.
 8. Там са родени също Черньо Пехливан, Дамян войвода, Дели Миндо, Арнаут Пеньо, братя Бунарджи, Кара Съби, Христо войвода, Кондо войвода, Миньо войвода, Добри войвода, Желязко Палабуюка, Добри Кръстев, Георги Трънкин, Стоян Кръстев, Стоян Папазов, Таньо Стоянов, Никола Аджемов, Божил Бахов, Димитър Дишлиев, Георги Ченков, Илия Господинов (Гунчо войвода), Тодор Харбов и др.
 9. Жени Милчева, „Добри Желязков отхвърлил исляма и останал без фабрика“, в. „24 часа“, 19.05.2009 г.
 10. Лео, Мишел. България и нейният народ под османска власт: през погледа на англосаксонските пътешественици (1586 – 1878). София, ТАНГРА ТанНакРа, 2013. ISBN 9789543781065. OCLC 894636829. с. 129; 133 – 134.
 11. Дойнов 2005, с. 86.
 12. Дойнов 2005, с. 101.
 13. Дойнов 2005, с. 109.
 14. Чавдар Младенов, Емил Димитров, „Урбанизацията в България от Освобождението до края на Втората световна война“, сп. „География“, 2009, кн.1.
 15. http://pop-stat.mashke.org/bulgaria-cities.htm
 16. СПИСЪК на православните храмове в Сливенска епархия по духовни околии, сайт на Сливенска митрополия.
 17. СПИСЪК на православните храмове в Сливенска епархия по духовни околии, сайт на Сливенска митрополия.
 18. Сайт на новостроящия се православен храм „Света Петка“
 19. Централна избирателна комисия за местни избори. Ноември 2011. Посетен на 8 февруари 2012.
 20. Местни избори/ Резултати за кмет на община ОИК-Сливен
 21. Стефан Радев положи клетва и встъпи в длъжност като кмет на община Сливен
 22. Новият кмет на община Сливен Стефан Радев встъпи в длъжност
 23. Централна избирателна комисия за местни избори. Ноември 2011. Посетен на 8 февруари 2012.
 24. http://www.sliven.government.bg/economics.php
 25. Класация на училищата в Република България от матура по „Български език и литература“, 28.06.2008 г.
 26. http://www.romainrolland.org/school/index.php?option=com_content&task=view&id=135&Itemid=2
 27. http://www.romainrolland.org/school/index.php?option=com_content&task=view&id=135&Itemid=2
 28. http://www.minedu.government.bg/left_menu/registers/klasirane_uchilishta/list_klasacia.html
 29. Официален сайт на Куклен театър „Сливен“
 30. Регионален исторически музей в град Сливен
 31. Къща-музей „Хаджи Димитър“
 32. Национален музей на текстилната индустрия
 33. Къща-музей „Добри Чинтулов“
 34. Къща-музей на сливенския градски бит от XIX век
 35. Официален сайт на Регионална библиотека „Сава Доброплодни“ Сливен
 36. Официалната фейсбук страница на Сливенската филхармония
 37. Официален сайт на Ансамбъл за народни песни и танци Сливен
 38. Ансамбъл „Сливен“ на сайта 4stupki.com
 39. Фейсбук страница „Bulgarian Folklore Song and Dance Ensemble „SLIVEN“
 40. Младежки танцов състав „Браво“ на сайта Horo.bg
 41. Детски фолклорен танцов състав „Българче“ на сайта Horo.bg
 42. Сайт на Детски хор „Дружна песен“
 43. Стадионите в А група, lifesport.bg
 44. http://www.ofcsliven2000.com/team/stadium.html
 45. Символи на Сливен и интересни исторически паметници, сайт на Регионална библиотека „Сава Доброплодни“ – Сливен.
 46. http://bg.wikipedia.org/wiki/Българска_гора
 47. Сайт на Федерация на природозащитни сдружения „Зелени Балкани“
 48. Исторически забележителности и паметници на културата на територията на община Сливен, сайт на община Сливен.
 49. Европейско дърво на годината 2014, сайт на конкурса.
 50. http://www.bgizlet.com/index.php?Itemid=93&id=275&option=com_content&view=article
 51. http://www.bulgariancastles.com/bulgariancastles/SMF/index.php?topic=152.0
 52. Крепостта Туида, dariknews.bg, 7 август 2006 г.
 53. Тони Баев, Културно-историческо наследство на Сливен
 54. За град Сливен в kaminata.net, 15 декември 2009 г.
Цитирани източници
 • Дойнов, Стефан. Българите в Украйна и Молдова през Възраждането (1751 – 1878). София, Академично издателство „Марин Дринов“, 2005. ISBN 954-322-019-0. с. 86.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

Научна литература и публицистика
 • Безлов, Т., Мартин Димов, Николета Йорданова и Филип Гунев. Полицейски проверки и използване на етнически профили в България. 2006.
 • Боев, З. Н., Г. К. Рибаров. Птиците в бита на жителите на средновековното селище на Хисарлъка (Сливен, X-XII в.). 1989.
 • Вилиток, В., С. Лескин и Д. Стефанов. На сливенска земя. С., Военно издателство, 1978.
 • Габровско-то училище и неговы-тѣ първы попечители. Цариградъ, въ книгопечатницѫ-тѫ на А. Минасiана и Съдруж., 1866.
 • География – учебник за 9. клас на ЕСПУ. С., „Народна просвета“, 1984.
 • Гочева, Е. и Кремена Гочева. Есето на Фарисей. 2006.
 • Колектив. Атлас по история за пети клас. КИПП по картография, 1985.
 • Константинов, Петър. Светилници в утрото. С., „Отечество“, 1981.
 • Раковски, Георги Стойков. Нѣколко риечи о Асѣню Първому: великому царю българскому и сину му Асѣню Второму.
 • Табаков, Симеон. Опит за история на град Сливен (1 – 3). 1929.
В печата
 • От Ориента към Европа. Мариана Мелнишка. Сп. „Light“, 16 януари 2015.
Художествена литература
 • Русков, Милен. Възвишение. „Жанет 45“, 2011.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]