Сливнишки герой (Сливница)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Slivnishki-geroi-logo.png

Сливнишки герой е спортно дружество от град Сливница. На 7 ноември 2008 г. дружеството чества 85 години от създаването си.

Градски стадион "Сливнишки герой"

Дружеството развива някои видове колективни спортове:

Юлиян Куртелов се бори със защитници на Макаби (Хайфа). Момент от контролния мач Сливнишки герой - Макаби (Хайфа) (3:1), 10 август 2010 г.

През 1998 година шахматисти от община Сливница създават независимо дружество (клуб) с нестопанска цел, с името Шахматен клуб "Сливнишки герой" – Сливница.

Баскетбол[редактиране | редактиране на кода]

Основна статия – Баскетболен клуб „Сливнишки герой“

Баскетболистките от Вихър (Алдомировци), които представляват ФД „Сливнишки герой“.

Основите на баскетболната играта в Алдомировци се поставят приблизително в края на 60 години. Играта е обяснена и демонстрирана от един учител от местното НОУ „Иван Вазов”, който впоследствие става треньор.

През 1958 година Данаил Кановски създава отбор по баскетбол в село Алдомировци. Макар и неспециалист треньорът-учител бил изключително запознат със същността и спецификата на играта. Трябва да се отбележи, че също така е бил и изключително ерудирана и колоритна личност. В НОУ „Иван Вазов” той е преподавал география, анатомия, химия и рисуване. За него състезателките си спомнят, че не само е бил добър стратег, но и психолог и педагог.С помощта на своят колега и преподавател по физическо възпитание Григор Виденов, организират тренировъчния процес на отборите за пионери, пионерки и девойки младша възраст. Макар да се съществували мъжки и женски отбори в крайна сметка нежният пол се е оказал по-сериозен и способен, и именно с него се свързват големите успехи на Алдомировския баскетбол.

Футбол[редактиране | редактиране на кода]

Основна статия – Футболен клуб "Сливнишки герой"

Футболният тим се състезава във „В“ футболна група, играе срещите си на едноименият градски стадион. Най-добро класиране – 5-то място в Б"РФГ" – сезон 1977/1978 година.

Четвъртфиналист за купата на страната през 1976 и 2004 г.

Момент от мача между Сливнишки герой (в тъмни екипи) и Академик (София) (3:0), предварителен кръг за Купата на България 2008/2009.

Цветовете на клуба са бяло със синьо и червено райе и резервен екип синьо-бяло.

Известни футболисти играли в Сливнишки герой[редактиране | редактиране на кода]


Известни треньори[редактиране | редактиране на кода]

Настоящия старши треньор Венцислав Рангелов

Шахмат[редактиране | редактиране на кода]

Шахматен клуб “Сливнишки герой” е регистриран от инициативен комитет през 1998 г. по „Закона за лицата и семейството“ като клуб с нестопанска цел. През 2004 г. същият е включен в регистъра на Българска Федерация по Шахмат с регистрационен номер 1-077-031.

Кратка история[редактиране | редактиране на кода]

В края на 70-те години на XX век, в Сливница силно се развива ученическият шахмат. Това е школа, от която по-късно израстват първите шахматисти и любители на местно равнище. В края на 80-те години се оформя любителския шахмат в града. Провеждат се и първите градски състезания. Първенците в тях биват награждавани с участие в открити шахматни фестивали в страната. Придобитите любителски умения постепенно се превръщат в професионални. Сформиран е професионален шахматен клуб към бившето дружество “Сливнишки герой”. Не закъсняват и първите успехи – челни места в окръжните състезания. Изявите по-късно продължават и на зонално ниво. Към края на 90-те години на XX век е първото участие на републиканско равнище. Най-добро представяне на отбора е 6-то място Републиканско отборно първенство през 1997 г. в гр. Разград.

Постижения и класирания[редактиране | редактиране на кода]

Купа за „Футболист на 2010 година“, приз спечелен от вратарят на отборът Янко Димитров.
Година Град Класиране Вид първенство
2006 Благоевград 2-ро място Областно отборно първенство
2005 Дупница 3-то място Областно отборно първенство
2005 Слънчев бряг 13-то място Държавно отборно първенство
2002 Самоков 2-ро място Областно отборно първенство
1999 Благоевград 3-то място Областно отборно първенство
1997 Разград 6-то място Републиканско отборно първенство
2004 Белчин бани 1-во място Областно отборно първенство

Турнири, организирани от ШК "Сливнишки герой"[редактиране | редактиране на кода]

Шахматен клуб “Сливнишки герой” Сливница, със съдействието на спонсори, организира станалият вече традиционен открит турнир по ускорен шахмат - Сливница Оупън. Турнирът се провежда всяка година в съботата преди Великден.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]