Слонски чесън

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Слонски чесън( — Allium ampeloprasum var. ampeloprasum) - е растение, което принадлежи към род Лукови. Наричан е слонски заради размера на главите с големина на грейпфрут и тегло до 300 - 400 грама на глава. Въпреки, че изглежда като чесън, той е близък родственик на праза. Има високо здраво стебло и образува цъфтящо стебло с розово лилави цветове. Има плоски листа като тези на праза, но образува големи глави със скилиди като чесън. Вкусът му наподобява едновременно този на чесъна и праза, но е доста по-близък до този на чесъна. Прекрасен мек вкус, който се харесва на хората който не обичат силният аромат на чесън, или имат проблеми със стомаха. След консумация не оставя силна миризма, а по-скоро наподобява тази на чипс с лук. За това се използва и за салати от големите и изискани ресторанти в големите градове.

История на сорта[редактиране | редактиране на кода]

Много хора >неправилно> смятат сорта за ГМО. За място на произход се смята Средиземноморието. Има свидетелства, че е отглеждано в Средновековна Англия през 17-ти век. Всъщност растението е занесено в САЩ от европейски изселници от Чехословакия преди няколко века. Масово отглеждане в Щатите започва през 50-те години на 20 век. А на старият континент, с изключение на Англия, сортът постепенно изчезва. По настоящем интересът към този сорт отново расте и сортът се възражда.


Използване в кулинарията[редактиране | редактиране на кода]

В България е използван за готварски цели; туршия от чесън; за салати; и естествено за сурова консумация. Огромен плюс, в спестяването на време, там където вместо да белите цяла глава обикновен чесън с много скилиди, можете да обелите една единствена скилида Слонски. Прекрасна алтернатива за хората с язви и проблеми с жлъчката. За приготвяне на детски храни. Удоволствие от яденето на чесън без странични ефекти, като тези на обикновеният и китайският чесън. Англосаксонците познават тази култура под няколко форми. Печен в алуминиево фолио със зехтин, при ниска температура за няколко часа той се превръща в прекрасен пастет за печени филийки. А също така Garlic Pie (Празник), Омлети с чесън, за овкусяване на размекнато чисто масло (заедно със нарязани в кухненски робот магданоз, розмарин и копър с 2 лъжици екстра върджин), За печене на печено пиле на фурна.

Използване извън кулинарията[редактиране | редактиране на кода]

Използван като декоративно растение в градините. Голяма топка с розово-лилав цвят.

Размножаване и отглеждане[редактиране | редактиране на кода]

Отглежда се като нормален чесън, есенна сеитба на скилиди на дълбочина 4-5 см. Отстояние между насятите скилиди 25-30 см. Въпреки, че цъфти и вързва семенца, те са с ниска фертилност и кълняемост и не се използват за сеитба. Вади се от земята, когато пожълтеят по-голямата част от листата му. Подлежи на поливане и обича богати почви. Прекратете поливането 20 дена до месец преди да решите да го вадите. Често можете да очаквате образуване на САМОГЛАВИ растения. Ако това се случи просто засейте отново и следващият сезон ще получите нормално разцепена на скилиди глава. ЗА ТОВА СЕ СМЯТА, ЧЕ ТОЗИ СОРТ Е ДВУГОДИШНА КУЛТИРА. Която е и една от причините за намалялата му популярност преди години. Често около голямата глава ще видите няколко малки скилидки наречени "Корми". Консумирайте ги с удоволствие, както бихте направили и с големите скилиди. Не стават за сеитба, защото имат много твърди обелки и просто не покълват или покълват едва след 2-3 сезона. Ако ги обелите и засеете обелените загниват и отново не покълват. Скилидите за засяване са много скъпи, но запомнете, че купите ли си веднъж няма да имате нужда от последващо купуване на семена.