Слухов протектор

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Жена с наушници против студ.
Професионален слухов протектор за работа с храсторез или моторна косачка.

Слухов протектор или антифони (разг. предпазни наушници) е приспособление за предпазване на човек от външни въздействия като силен звук или студ. Обикновено се използват при работа в шумозамърсена среда (около самолети, при строително-ремонтни дейности, дърводобив и др.)

Предназначение[редактиране | редактиране на кода]

Слуховите протектори са част от личните предпазни средства (ЛПС), които са задължителни при извършването на определени професионални дейности. Но могат да се използват и по индивидуално желание, когато става въпрос за хоби дейности (при ремонт в дома /работа с къртач/ или работа в гаража /работа с машини за шлайфане/). Предназначенито на слуховите протектори е предотвратяване на трайни уврежданя на слуха, настъпващи вследствие на ежедневно излагане условия с ниво на шум над 85 dB.

Конструкция[редактиране | редактиране на кода]

Слухов протектор, с марка „Peltor“, монтиран на предпазна каска: 1-корпус на наушника (черупка); 2-възглавничка; 3-вложка.

Антифонът е изграден от черупка (корпус на наушника), в която е монтирана затихвателната вложка. По външния ръб на черупката се намира възглавничката, която осигурява комфорт при носене и плътно уплътняване около ушната мида. Съвременните протектори позволяват подмяна на компоненти и не са с фиксиран период на използване. Затихвателните вложки и възглавничките могат да бъдат подменени от потребителя, като препоръчителният период на подмяна на вложката е поне 2 пъти годишно, да да се осигури постоянно ниво на затихване, добро уплътняване, комфорт и хигиена.

Същестуват редица модели протектори, изработени от различни материали и пригодени за използване в различни шумови среди. Най-широко разпространените са протекторите за хоби нужди, които частично покриват и изискванията на някои производства, при които нивото на шум е сравнително ниско. При тях наушниците са запълнени със специална пяна. Специализираните протектори се проектират и изработват предимно за работа в горското стопанство (работа със самоходни или преносими машини с двигател с вътрешно горене), както и за производства с много високи нива на шум (машиностроителни заводи, чугунодобивни предприятия, подземни мини и т.н.). Те имат много добри характеристики на затихване и вложката на наушниците им е запълнена с пяна и течност, за да се получи по-добро филтриране на вредния шум.

Комбиниран слухов протектор с лицев предпазител и предпазна каска „Peltor“, предназначен за работа с верижен трион

Масово хоби протекторите се монтират на лента за глава (пластмасова или метална) и наподобяват стереослушалки. Някой от модификациите за горското стопанство са монтирани на носещ обръч, който пристяга около челото, слепоочията и тила. Това дава възможност на обръча освен слухови протектори да се монтират и предпазни маски. Масово обаче, за целите на горското стопанство и индустрията протекторите се монтират, чрез носачи на предпазна каска

Любопитно[редактиране | редактиране на кода]

Сравнение на ефективността на защитата от шума – реалното и декларираното, източник[1]

Съвременните слухови протектори се произвеждат и тестват съгласно европейския стандарт EN 352 – 3, като параметрите, подлежащи на измервания и контрол са: Тегло; Чуваеми честоти в Hz; Средна стойност на затихване в dB; Стандартно отклонение в dB.

За да има ефект от използването на слухови протектори и за да се гарантира и осигури предвиденият защитен ефект, е необходимо носенето на технически годни и пригодени за нивото на шума слухови протектори през 100% от времето в което работещия се излага на шума. При 99%, рязко се намалява защитният ефект а при 90% вече няма гаранция за ефективна защита на слуха.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Rosenstock, Linda и др. NIOSH препоръки за защита на органа на слуха от промишления шум; име в оригинал: Occupational Noise Exposure. Revised Criteria (DHHS (NIOSH) Publication No 98 – 126). Cincinnati, Ohio, National Institute for Occupational Safety and Health, 1998. с. 122. Посетен на 07.09.2016. Има превод на руски език: PDF Wiki