Случаят с Чарлз Декстър Уорд

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Случаят с Чарлз Декстър Уорд
The Case of Charles Dexter Ward
Weird Tales May 1941.jpg
Автор Хауърд Лъвкрафт
Първо издание 1927 г.
Флаг на САЩ САЩ
Оригинален език английски
Жанр ужаси
фантастика
Вид роман
Поредица Митове за Ктхулу

Преводач Адриан Лазаровски

„Случаят с Чарлз Декстър Уорд“ (на английски: The Case of Charles Dexter Ward) е роман на американския писател Хауърд Лъвкрафт, написан в началото на 1927 година и публикуван за първи път в списанието „Weird Tales“ през май-юли 1941 година.

В България романът е публикуван през 2011 г., като част от сборника „Възкресителят“, на издателска група „България“ под името „Възкресителят“ с подзаглавие „Случаят с Чарлз Декстър Уорд“.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Чарлз Декстър Уорд е интелигентен млад човек, живо интересуващ се от история, култура и митология, живеещ в градчето Провидънс и радващ своите заможни родители. Животът пред него изглежда с отлични перспективи, докато не открива, че е далечен потомък на Джоузеф Къруин, зловеща фигура от миналото на града, споменът за която като че умишлено е бил изличен. Любопитният Уорд обаче продължава да търси информация за своя предшественик и открива негов портрет, върху който с изумление разпознава свой двойник. Скоро в поведението на Уорд започва странна промяна – интересът му към историята и традиционните университетски дисциплини замира, а той започва да се занимава с все по-зловещи експерименти, които смущават семейството му и събуждат дълбоката тревога на неговия лекар, психиатъра д-р Уилет. Когато в града започват да се случват инциденти с оскверняване на гробове и зачестяват случаите на вампиризъм, Уилет започва разследване, което го отвежда до все по-смразяващи и уродливи разкрития...

Край на разкриващата сюжета част.

Герои[редактиране | редактиране на кода]

  • Чарлз Декстър Уорд — главният герой на романа, който увлечен в търсене на информация за своя предшественик Джоузеф Къруин, стига до пълна промяна на личността и безумие.
  • Теодор Уорд — бащата на Чарлз, който заедно с д-р Уилет прави всички възможно, за да помогне на сина си.
  • Джоузеф Къруин — вещер, който избягва от Салем в Провидънс през 1692 г., който след като е възкресен от Чарлз Дектър Уорд го убива и заема мястото му, възползвайки се от приликата помежду им.
  • д-р Мариус Уилет — домашният лекар на семейство Уорд, който разкрива тайната на Чарлз Декстър Уорд и Джоузеф Къруин.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]