Слънчогледите

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Слънчогледи
Vincent Willem van Gogh 127.jpg
Художник Винсент ван Гог
Година 1888
Техника маслени бои върху платно
Размери 92 cm × 73 cm
Изложена Лондонска Национална галерия, Лондон
Слънчогледи в Общомедия

Слънчогледите (оригинално заглавие, френски: Tournesols) е името на две серии от натюрморти на холандския художник Винсент ван Гог. Първата серия е създадена в Париж през 1887 година и показва легнали слънчогледи, докато втората серия, създадена в Арл, показва букети от слънчогледи във вази.

Парижка серия[редактиране | редактиране на кода]

Серия картини от Арл[редактиране | редактиране на кода]

История[редактиране | редактиране на кода]

Втората серия Винсент ван Гог започва да създава в Арл, като се подготвя за пристигането на своя колега Пол Гоген в къщата, където живее с надеждата да създаде там една колония на художници. В писмо №526 до брат си той пише, че иска да създаде поредица от картини за украса, на които да има само големи слънчогледи и когато изпълни този план ще има една дузина картини. Това ще представлява една симфония от синьо и жълто. Налага му се да работи бързо от сутрин до залез слънце, защото цветовете увяхват бързо и всичко трябва да бъде нарисувано с една мазка на четката.

Яркият жълт цвят на картините обаче губи яркостта си с годините. Направените в Германският електронен синхротрони изследвания показват, че причината за това е реакция на пигмента (оловен хромат или още хроматно жълто) с ултравиолетовата светлина и се опитват да установят дали е възможно да се възстанови първоначалното цветово излъчване. [1]

Пол Гоген (1888), Художника на слънчогледи

По време на престоя си в Арл, през декември, Пол Гоген прави портрет на своя приятел, рисуващ слънчогледи. Картината, известна като „Художникът на слънчогледи“ (Le peintre de tournesols) се съхранява в музея „Ван Гог“, Холандия.

Източници[редактиране | редактиране на кода]