Слънчогледите

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Слънчогледи
ХудожникВинсент ван Гог
Година1888
Техникамаслени бои върху платно
Размери92 cm × 73 cm
ИзложенаЛондонска Национална галерия, Лондон
Слънчогледите в Общомедия

Слънчогледите (оригинално заглавие, френски: Tournesols) е името на две серии от натюрморти на холандския художник Винсент ван Гог. Първата серия е създадена в Париж през 1887 година и показва легнали слънчогледи, докато втората серия, създадена в Арл, показва букети от слънчогледи във вази.

Парижка серия[редактиране | редактиране на кода]

Серия картини от Арл[редактиране | редактиране на кода]

История[редактиране | редактиране на кода]

Втората серия Винсент ван Гог започва да създава в Арл, като се подготвя за пристигането на своя колега Пол Гоген в къщата, където живее с надеждата да създаде там една колония на художници. В писмо №526 до брат си той пише, че иска да създаде поредица от картини за украса, на които да има само големи слънчогледи и когато изпълни този план ще има една дузина картини. Това ще представлява една симфония от синьо и жълто. Налага му се да работи бързо от сутрин до залез слънце, защото цветовете увяхват бързо и всичко трябва да бъде нарисувано с една мазка на четката.

Яркият жълт цвят на картините обаче губи яркостта си с годините. Направените в Германският електронен синхротрони изследвания показват, че причината за това е реакция на пигмента (оловен хромат или още хроматно жълто) с ултравиолетовата светлина и се опитват да установят дали е възможно да се възстанови първоначалното цветово излъчване. [1]

Пол Гоген (1888), Художника на слънчогледи

По време на престоя си в Арл, през декември, Пол Гоген прави портрет на своя приятел, рисуващ слънчогледи. Картината, известна като „Художникът на слънчогледи“ (Le peintre de tournesols) се съхранява в музея „Ван Гог“, Холандия.

Източници[редактиране | редактиране на кода]