Направо към съдържанието

Смочан

Смочан
България
43.1827° с. ш. 24.8006° и. д.
Смочан
Област Ловеч
43.1827° с. ш. 24.8006° и. д.
Смочан
Общи данни
Население283 души[1] (15 март 2024 г.)
19,6 души/km²
Землище14,451 km²
Надм. височина182 m
Пощ. код5547
Тел. код06915
МПС кодОВ
ЕКАТТЕ67670
Администрация
ДържаваБългария
ОбластЛовеч
Община
   кмет
Ловеч
Страцимир Петков
(ИТН, БВ; 2023)
Смочан в Общомедия
Река Осъм край село Смочан
Местността Големият камък

Смо̀чан е село в Северна България. То се намира в община Ловеч, област Ловеч.

Културни и природни забележителности

[редактиране | редактиране на кода]

Селото е разположено на 10 км североизточно от Ловеч по поречието на р. Осъм. В селото има много млади хора и за разлика от националната демографска картина, тук раждаемостта на деца е задоволителна. Население – 400 ж.

Отглеждане на зърнени култури и животновъдство. Запазена е черквата „Възвисение Христово“ с ценни икони, която е обявена за паметник на културата.

В землището на селото са открити находки от праисторически предмети и тракийски железен меч от V в. пр.н.е.

В местността „Лозята“ се намират няколкотракийски могили. Западно от селото е проучена надгробна могила от I в., където са открити множество керамични, бронзови, златни и стъклени накити, както и пълен комплект бойно снаръжение. Също така са намерени монети от края на IV в. пр.н.е. и византийски монети от XII в. В местността Големия камък, източно от селото, са запазени останки от средновековна българска крепост, жилищни сгради и черква. На 1 км северно от селото се намират развалините на Смоченския манастир. Според каменен надпис манастирът е съществувал през 1639 г. Поради това, че селото е крайни, то представлява чудесна гледка с ограждащите го скали и погледнато от високо е умален модел на Дунавската равнина. Красивите гледки и хълмистия релеф дават възможност за развитие на конен туризъм, а криволичещата до селото река Гостинка и близостта на река Осъм и на река Гостинка-за риболов.Налични са и два рибарника на 500 метра южно от селото.

Селско стопанство: пшеница, ечемик, царевица, слънчоглед. В землището на селото има малко лозови насаждения, орехова и сливова градина. Развито е пчеларството. Съществуват много добри условия за развитие на животновъдството.

В селото има Зем. кооперация, обработваща 1500 дка. земя.

На територията на селото има 3500 дка обработваема земеделска земя.

А ловната дружинка има възможности за ловуване на всякакъв вид дивеч – диви прасета, сърни, фазани, зайци, както и диви патици по поречието на р. Осъм и р. Гостинка. Дружинката разполага с две бази - едната от които е в селото, а другата на 3 километра на черния път за село Тепава.

Телефон на кметство то: 06915/2222

Пенко Тодоров – общественик и поет.

Иван Пенков Тодоров /Северняшки/ – р.1943 г. – поет, член на Съюза на свободните писатели в България.

Полковник Тодор Мишев - зам. окръжен началник на МВР - Ловеч по ДС

Полковник Христо Вълчев Баиров - р. 1927 г. - български офицер, дългогодишен началник на „Криминална полиция“ в Ловешка област. Председател на Офицерския съд на честта. Завършва криминалистика и криминология в Москва. Награждаван с множество ордени и медали. Почетен служител на МВР.Първи председател е на Земеделска кооперация „Солидарност“ в село Смочан.

Георги Калев Шарков - р. 1929 година. Дългогодишен председател на Изпълнителния комитет на Окръжен народен съвет-Ловеч, бил е директор на завод „Велур“-Ловеч и председател на Окръжен кооперативен съюз - Ловеч.

Вълчо Минков Баиров - бивш кмет на селото около 1923 година.

Пенко Денчев - писател. Автор на книгите „Прекъсната песен“ и „Звезди гаснат в планината“.

Полковник Пенчо Цвятков Баиров - бивш преподавател във ВНВУ „Васил Левски“ - гр. Велико Търново.

  • Стефанов, П., йером. Неизвестно книжовно огнище в Ловешко през XVII в. [Смочански манастир]. – Литературна мисъл, 1981, № 7, с. 133-136.