Смъртоносно бяло

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Смъртоносно бяло
Lethal White
АвторРобърт Галбрейт
Първо издание2018 г.
Великобритания
ИздателствоSphere Books
(Little, Brown & Company)
Оригинален езиканглийски
ЖанрКриминален роман
Страници656
ПоредицаКорморан Страйк
ПредходнаВ служба на злото
СледващаТревожна кръв

Издателство в БългарияКолибри
ПреводачНадя Баева
ISBNISBN 978-619-02-0381-0

Смъртоносно бяло (на английски: Lethal White) е детективски роман от 2018 г.,[1] написан от Джоан Роулинг и публикуван под псевдонима Робърт Галбрейт.[2][3][4] Това е четвъртият роман от поредицата детективски романи за Корморан Страйк.

В България романът е издаден на 21 март 2019 г. от издателство „Колибри“ в превод на Надя Баева.[5]

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Били, проблемен млад мъж, отива в офиса на Корморан Страйк, за да го помоли за помощ при разрешаването на престъпление, за което смята, че е бил свидетел като дете. Били е имал някои психични разстройства и не може да си спомни конкретни подробности, но в историята му има белег на честност. Страйк е шокиран от историята, но преди да успее да го разпита повече, Били бяга ужасен от офиса.

Страйк и Робин Елакот (бивша негова асистентка, сега партньор в агенцията) се впускат в разследване, което ги превежда през тайните улици на Лондон, вътрешно светилище в британския парламент и дори зловещо имение в провинцията.

Заплетен в разследването, личният живот на Страйк става бурен: славата и репутацията, които предишната му детективска работа са му осигурили, му пречат да действа тайно, както преди. Освен това отношенията му с Робин стават по-напрегнати от всякога: Робин се е превърнала в безценна част от бизнеса, но личният аспект е много по-сложен.

Предистория[редактиране | редактиране на кода]

Романът Смъртоносно бяло е предшестван от Зовът на кукувицата, Копринената буба и В служба на злото.[6] Историята започва с финала на В служба на злото.[7] Роулинг обявява завършването на ръкописа на 23 март 2018 г., след почти две години работа.[8][9]

Заглавие[редактиране | редактиране на кода]

На 14 март 2017 г. Роулинг обявява заглавието на четвъртата част от поредицата Корморан Страйк чрез игра на бесеница в Туитър.[10] Съдейки по изображенията на тема коне, които авторката публикува тогава, заглавието изглежда се отнася до илеоколонна аганглионоза, вродено заболяване, известно още като синдром на смъртоносното бяло жребче.[11]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]