Смяна на пола

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Хирургическата смяна на пола се счита за единствения признат от медицината метод за лечения на джендърна дисхармония при транссексуалните. Тя бива в два варианта MtF (от мъж към жена) и FtM (от жена към мъж).

Техника[редактиране | редактиране на кода]

Хирургията за смяна на физическия пол в случая МкЖ (мъж към жена, MtF) се състои от два етапа. Първият етап представлява отстраняване на тестисите, както и на част от пениса. Пикочният канал се обособява и скъсява, а от нервните окончания и тъканта по главичката на пениса се оформя клитор. Кожата на пениса се обръща навътре по специален начин, който позволява конструирането на влагалище. Впоследствие, се прави шев и се поставя катетър. С това завършва първата част от операцията, която трае приблизително 10 часа. Има и други технологии, но тази се е доказала във времето като най-ефективна. Втория етап е изграждане на лабия от тъканта на тестисите и пениса, отстранена при първия етап. Тази част е сравнително кратка - около 3 часа. Престоят в болница е около 2 - 3 дни, а след около седмица - две човек може спокойно да се върне към обичайния си начин на живот.

Противно на общоприетото мнение, такива операции се извършват и в България от доста време и има достатъчно добри и квалифицирани специалисти, като цените са близо два пъти по-ниски отколкото в други държави, в които се правят.

История[редактиране | редактиране на кода]

Първата операция за смяна на пола е направена на Ейнар Вегенер през 1930 г. в Германия, макар че тя няма особен успех и пациентът да умира след поредната операция през 1931. Първата успешна операция с хормонална терапия е извършена през 1953 на Джордж (Кристина) Йоргенсен в Дания.