Смяна на пола

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Хирургическата смяна на пола се счита за единствения признат от медицината метод за лечения на полова транссексуалността. Тя бива в два варианта MtF (от мъж към жена) и FtM (от жена към мъж).

Техника[редактиране | редактиране на кода]

Хирургията за смяна на физическия пол в случая МкЖ (мъж към жена, MtF) се състои от два етапа. Първият етап представлява отстраняване на тестисите, както и на част от пениса. Пикочният канал се обособява и скъсява, а от нервните окончания и тъканта по главичката на пениса се оформя клитор. Кожата на пениса се обръща навътре по специален начин, който позволява конструирането на влагалище. Впоследствие, се прави шев и се поставя катетър. С това завършва първата част от операцията, която трае приблизително 10 часа. Има и други технологии, но тази се е доказала във времето като най-ефективна. Втория етап е изграждане на лабия от тъканта на тестисите и пениса, отстранена при първия етап. Тази част е сравнително кратка – около 3 часа. Престоят в болница е около 2-3 дни, а след около седмица – две човек може спокойно да се върне към обичайния си начин на живот.

Операцията може да бъде направена без пациентът изгуби репродуктивните си функции, характерни за анатомичния си пол, а въпросът за запазването на репродуктивните функции при тези операции е въпрос на дебат. [1].

История[редактиране | редактиране на кода]

Първата операция за смяна на пола е направена на Ейнар Вегенер през 1930 г. в Германия, макар че тя няма особен успех и пациентът да умира след поредната операция през 1931. Първата успешна операция с хормонална терапия е извършена през 1953 на Джордж (Кристина) Йоргенсен в Дания.