Снайперист

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Снайперисти от морската пехота на САЩ

Снайперист (от английски: sniper през немски или руски език) или снайпер обикновено бива наричан всеки стрелец, поразяващ мишени с голяма точност от голямо разстояние. В по-тесен смисъл снайперист е специално обучен войник, подготвен за работа в полеви условия и прецизна стрелба от прикритие на голямо разстояние.

Произход и значение[редактиране | редактиране на кода]

Терминът „снайперист“ (по-точно „снайпер“ – sniper) в значението си на „точен стрелец“ датира от 1824 г. Самият глагол to snipe, от който е изведена думата, произхожда от британските войници в Британска Индия през 1770-те години: snipe означава „бекас“ – птица, изключително трудна за издебване по време на лов. Така се появява глаголът to snipe със значение „стрелям от скрито място“.

Така терминът предполага умения за работа в полеви условия, маскировка и точна стрелба, и обикновено се използва за умели стрелци от пехотата, специализирани в убиването на подбрани врагове от прикритие на големи разстояния с помощта на винтовка. Снайперистът не е просто стрелец с високоточно оръжие – той е изключителен стрелец на големи разстояния. Еталонът на снайпариста е изстрел между очите на разстояние 800 метра. Снайперист в превод от английски буквално означава „стрелец по летящи патки“. Някога в Англия така наричали точните стрелци.

Известното джентълменско правило „Трима от една клечка не палят“ се ражда на английските бойни позиции в република Трансваал по време на Англо-Бургската война. Нощно време, когато офицерите на Нейно величество се събрали да пушат, бургски снайперист засича пламъка от кибритената клечка на първия, след това втория пали цигара от клечката, снайперистът коригира целта и когато третия припалва от кибритената клечка получава куршум между очите.

Снайперист-кукувица[редактиране | редактиране на кода]

Опитът от тази война не бил обобщен. По време на Първата световна война снайперисти практически не са използвани. Не е имало снайперско оръжие, прибори, методи.

Жесток урок на руснаците например преподали финландците по време на зимната кампания през 1939 г.

По време на Руско-Финската война самонадеяните съветски командири се сблъскват с новото за тях явление „снайперисти-кукувици“. Работата им е била необичайно ефективна и призната за най-добрата снайперска тактика от цял свят. Боенната тактика на „снайпериста-кукувица“ била неразбираема със своята нестандартност, неуставност и коварност. Именно финладските снайперисти показват, че установени правила в боя няма.

Названието „кукувици“ финландските снайперисти получават за това, че поначало стрелят от дърветата и се прикриват с птичи гласове. Удобно разположили се на могъщите вековни борове, те изчакват появяването на целите и ги унищожават. Руснаците откривали огън по дървото, но там вече нямало никой. Боецът по въже бързо се спускал в предварително изкопан окоп. Финските снайперисти дежурели по ред – докато единият бдял на пост, другият си почивал в окопа, като така се осигурявало денонощно наблюдение и отблъскване на руските войски.

Тактиката на финландците е толкова успешна, че по-късно се използва и от руснаци, и от германци в годините на Втората световна война.

Известни снайперисти[редактиране | редактиране на кода]

Сред най-известните снайперисти е Василий Григориевич Зайцев, който заедно с 28 обучени от него снайперисти унищожава над 3000 противници през Втората световна война. Друг отличил се снайперист е финландецът Симо Хаюха, който по време на Зимната война (1939 – 1940) е елиминирал самостоятелно 542 съветски войника.

В съвремието[редактиране | редактиране на кода]

През последните няколко десетилетия терминът „снайперист“ започва да се използва доста по-общо, особено от медиите, включвайки полицейските точни стрелци, престъпниците, използващи винтовки за атентати и други престъпления, както и всяка стрелба на по-голямо разстояние по време на война.

В специалните военни и полицейски части широко се използват снайперисти.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]