Снегоход

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Снегоход (на английски: Snowmobile), още снегомобил, след или скимобил е наземно моторно превозно средство за транспорт по снежна покривка през зимата. Създаден да се движат по сняг и лед, снегоходите не се нуждаят от път или пътека. Някои снегоходи са създадени да се движат по дебел сняг или в гори, докато други оперират в по-чист терен, като езера или утъпкани пътеки / писти. Обикновено са приспособени да возят водяч и възможен възрастен пътник, но често се използват като мотоциклети и ATV-та за използване през зимата по снежна покривка и замръзнали водни басейни. Те нямат никаква друга защита освен противоветрено стъкло и неговият двигател често движи гъсенична или друга верига по краищата, тъй като ските не позволяват контрол на посоката.

Първите снегоходи имат гумени гуми, но днешните варианти имат гуми от кевлар. Първите модели са задвижвани от двутактов двигател с бензин и вътрешно горене. Днес са повече и по-популярни тези със четиритактов двигател, основно поради екологичност на превозните средства.

Създадени като зимно превозно средство, което да може да отива, където другите превозни средства не могат, те помагат на транспортиращите ловци и работници да превозват хората по покрита със сняг земя, замръзнали езера и реки. В последната част от 20 век те започват да се използват и за състезателни цели. Хората, които карат снегоходи на състезания се наричат „снегоходци“. По-известните типове състезания за снегоходи са: прекосяване на снежен път (Snowcross), снежно състезание (Snowriding), фристайл (Freestyle), изкачване на планини (Mountain Climbing) и др. През лятото снегоходите се използват в състезания по драг рейсинг по тревни, асфалтови и дори водни писти.