Соломон Август Андре

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Андре.

Соломон Август Андре
Соломон Август Андре 
Роден: 18 октомври 1854 г.
Починал: 1897 г. (42 г.)

Соломон Август Андре (на шведски: Salomon August Andrée) (18 октомври 1854 - октомври 1897) шведски инженер, летец, полярен изследовател.

Роден е в малкото шведско градче Грена. През 1874 се дипломира като машинен инженер от Кралския технологичен институт в Стокхолм. През 1876 участва като портиер на шведското представителство на изложението във Филаделфия, САЩ, където прочита изключително интересна книга за въздухоплаването, която мечта той следва до края на живота си. След завръщането си в Швеция открива магазин за машинни части, където работи до 1880 г., но бизнесът му е неуспешен и си търси друга работа.

От 1880 до 1882 е сътрудник в Кралския технологичен институт, а през 1882-1883 участва в шведската научна експедиция до Шпицберген водена от Нилс Екхолм, като Андре изследва методите и начините за използване на вятъра за производство на електроенергия.

С подкрепата на Кралската шведска академия на науките и финансиран от краля Оскар ІІ и Алфред Нобел Андре се заема да осъществи първия полет с балон до Северния полюс.

През 1896 прави неуспешен опит да излети от западната част на Шпицберген, но вятърът не му позволява да излети. На 11 юли 1897, заедно с инженер Кнут Френкел и фотографа Нилс Стриндберг излита от Шпицберген и след 65-часов полет достигна до 82º 56` с.ш., където балонът загубва своите въздухоплавателни възможности и пада на земята. От там тримата пътешественици с три шейни и една лодка тръгват по леда на юг към архипелага Земя на Франц Йосиф, но след седмица установяват, че ледовете ги носят на запад, те променят намеренията си и се насочват към Шпицберген. В началото на октомври след два месеца непосилни усилия успяват да достигнат да Белия остров на изток от Шпицберген. Там те се подготвят за зимуване като си набавят месо от убити бели мечки, но именно то със съдържащите се в него трихинелозни бактерии допринася за смъртта на изследователите.

Неговото име носят земя в Гренландия и земя, два носа и остров в архипелага Шпицберген.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Salomon August Andrée“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.