Сомелиер

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Сомелиер прави визуална оценка на вино. На врата му виси колие с традиционната чаша за дегустация, наричана Tastevin.

Сомелиер (или сомелие) (на френски: Sommelier) е обучен професионалист с богати познания в областта на виното, който обикновено работи за изискани ресторанти и специализира във всички аспекти на дегустацията на вино. Той е човекът, който отговаря за закупуването, съхранението на вината и представянето им на клиента.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Най-важната работа на сомелиера е в областите на поръчките на вино, съхранението му, ротацията на винарската изба и експертното обслужване на клиентите. Сомелиерът изготвя винената листа в заведението, занимава се с дегустация на вина и дава препоръки за вина на посетителите на ресторанта. Той е посредникът между производителя и консуматора на вина, алкохолни напитки, кафе и пури.

Сомелиерът може да отговаря за разработването на винените листи на заведението и за обучаването на персонала в един ресторант. Съвместно с кулинарния екип в ресторанта, сомелиерите могат да предлагат вина, които най-добре ще се допълнят с дадено ястие от менюто. Това умение изисква задълбочени познания относно това как храна, вино, бира, спиртни напитки и други напитки се съчетават едни с други в хармония. Професионалният сомелиер е в директен контакт с клиентите на ресторанта и има задължението да се съобразява с техните вкусови предпочитания и бюджет.

В днешни дни ролята на сомелиера е добила по-широко значение и освен работата единствено с вина, може да включва всички аспекти на ресторантьорството, с преобладаващ фокус върху спиртни напитки, коктейли, минерални води и тютюн.

Наименование[редактиране | редактиране на кода]

Съвременната дума произлиза от френски и се появява за първи път през средновековието, когато така са наричани придворните слуги, заети с транспорта на стоки. Употребата на термина датира от периода, когато за транспортиране се използват товарни животни. На стар провански диалект думата saumalier означава водач на товарно животно, а sauma се наричало самото товарно животно или товарът, който то превозва. На средновековен латински sagma означава самар, дисаги.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

CC BY-SA icon.svg Heckert GNU white.png Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Sommelier в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]