Сорбе

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Сорбе
RaspberrySherbet.jpg
Коктейл
Основен алкохол вино или ликьор
Основни добавки плодове, сладолед, сироп
Приготвяне Приготвя се във висока чаша за шампанско, която се пълни две трети със сладолед и ситно нарязани плодове, допълва се с плодов сироп и алкохол
Начин на сервиране като десерт
Чаша
Wine Glass (Red).svg
Сорбе в Общомедия
Ягодово сорбе

Сорбе (още шербет) е разхладително десертно алкохолно питие, приготвено от плодове, сладолед, сироп и вино. Корените на на това питие се откриват в Средния Изток и популярната там напитка шербет, направена от подсладен плодов сок и вода. Думата шербет произлиза от турски език.

Приготвя се във висока чаша за шампанско, която се пълни две трети със сладолед и ситно нарязани плодове. Остатъкът се допълва с плодов сироп и алкохол — сухо вино или шампанско. От плодовете най-подходящи са ягоди, малини, кайсии, праскови, портокали, киви и др. Добавянето на лимонов сок към сорбета предпазва плодовете от потъмняване.

Консумира се със сламка и десертна лъжица.

История[редактиране | редактиране на кода]

Съществува легенда, според която римският император Нерон е изобретателя на ледената наслада. За първи път той смесил шепа сняг с мед и вино. В древен Китай също са приготвяли вкусната смес от плодов сок, сняг и плодове.

Твърди се[кой го твърди?], че студените десерти са донесени във Франция през 1533 г. от Катерина Медичи, когато напуска Италия за да стане съпруга на Орлеанския Херцог, който по-късно става Анри II, крал на Франция. През 17 век сорбето се предлага по улиците в Париж и се появява и в други европейски държави.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]