София Карсън

от Уикипедия, свободната енциклопедия
София Карсън
София Дакарет Чар
30 август 2022 г.
Родена
10 април 1993 г. (на 28 години)
Форт Лодърдейл, Флорида, САЩ

Учила вКалифорнийски университет – Лос Анджелис[1]
Активен периодот 2010 г.
РаботилаАктриса, певица
Семейство

Уебсайтsofiacarson.com
София Карсън в Общомедия

София Дакарет Чар, известна като София Карсън е американска актриса и певица. Тя е родена на 10 април 1993 г. Първата ѝ изява по телевизията е като гост звезда в сериала на Дисни, Остин и Али. През 2015 г. изиграва ролята на Иви във филма на Дисни, „Наследниците“ по-късно повтаря ролята си в „Наследниците 2“ и „Наследниците 3“ През 2016 г. тя се появява като Лола Перес във филма на Дисни „Бавачки в акция“ и и Теса в История за Пепеляшка: Ако обувката пасва. През 2019 г. София влиза в ролята на Ава Джалали в драматичния сериал „Малки сладки лъжкини: Перфекционистите“. През юни 2020 г. тя участва във филма на Нетфликс „Усетите ритъма“.

Карсън дебютира в пеенето през 2015 г. с кавъра на песента " Rotten to the Core ". През 2016 г. тя подписва с Hollywood Records и пуска дебютния си сингъл „ Love Is the Name “.

Ранен живот[редактиране | редактиране на кода]

Карсън е роден като София Дакарет Чар във Форт Лодърдейл, Флорида.от Хосе Ф. Дакарет и Лора Чар Карсън, като и двамата са родом от Колумбия, но впоследствие се местят във Флорида. София избира творческия си псевдоним Карсън заради баба си Лорийн Карсън.

Кариера[редактиране | редактиране на кода]

Музика[редактиране | редактиране на кода]

Карсън през октомври 2017 г.

Карсън каза, че е повлияна главно от поп музиката и се възхищава на артисти, които „разказват истории чрез музиката си“.

През 2012 г. Карсън подписва с BMI като „автор на песни“.Тя участва в саундтрака на филма „Наследниците“ който достига номер 1 в класацията на Billboard 200, включително нейната сингъл версия на „ Rotten to the Core “. Тя също взима участие в саундтраците на Наследниците 2 и Наследниците 3, които достигнаха номер 6 и 7 в класацията на Billboard 200.

В интервю от август 2015 г. Карсън заяви, че работи върху първия си албум. През март 2016 г. Hollywood Records и Republic Records официално обявиха, че Карсън е подписал съвместна световна звукозаписна сделка с двете компании. Дебютният ѝ сингъл е „ Love Is the Name “, интерполация на „ Live Is Life “ на Opus , и излиза на 8 април 2016 г.Карсън пусна промоционален сингъл на 26 август 2016 г., озаглавен „ I'm Gonna Love You". През 2015 г. София участва в парада на NBC по случай Деня на благодарността и коледното тържество на Дисни в Дисни Парк.

На 27 януари 2017 г. тя пуска сингъла си „Back to Beautiful“ с участието на Алън Уокър, а на 15 февруари 2017 г. пуска официалното музикално видео в YouTube.

На 26 март 2021 г. Карсън пуска сингъла „Fool's Gold“. Той достигна номер 38 в класацията на мейнстрийм топ 40.На 2 май 2021 г. Карсън изпълнява песента " A Whole New World " от анимационният филм на Дисни, Аладин на American Idol с деветте финалисти на шоуто.

Телевизия и филми[редактиране | редактиране на кода]

Карсън на наградите Златен глобус през 2020 г.

Актьорската кариера на Карсън започва през 2014 г. когато тя взима участие в един от епизодите на сериала на Дисни, Остин и Али. По-късно през същата година играе главна роля във филма на Дисни, Наследниците в ролята на Иви, дъщерята на Злата кралица от Снежанка.

През 2015 г. София Карсън играе една от главните роли във филма на Дисни, Бавачки в акция. През 2016 г. е обявено че Карсън ще играе главната роля във филма „ Историята на Пепеляшка: Ако обувката пасва“.

През 2017 г. София повтаря ролята си на Иви в „Наследниците 2“ за което беше номинирана за награда Imagen за най-добра поддържаща актриса. През 2018 г. Карсън играе ролята на Слоун Силвър във втория сезон на сериала Известни и влюбени. По-късно през тази година е обявено че Карсън ще играе в ролята на Ава Джалали в сериала „Малки сладки лъжкини: Перфекционистите“ За това свое изпълнение София е номинирата за награта на Teen Choice. Тя отново влиза в ролята на Иви в „Наследниците 3“ През 2019 г. е обявено че Карсън ще играе главната роля във филма на Нетфликс „Усетите ритъма“, филма е излъчен през 2020 г.

Други начинания[редактиране | редактиране на кода]

През август 2019 г. Карсън беше определена за първия глобален посланик на Латинската културна фондация ГРАМИ.