София Монфератска

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
София
византийска императрица
Лични данни
Починала 21 август 1434
Византия
Семейство
Брак император Йоан VIII Палеолог
Баща Теодор II дьо Монферат
Майка Жана дьо Бар
София Монфератска (починала 21 август 1434) е византийска императрица, втора съпруга на император Йоан VIII Палеолог.

София е дъщеря на маркиз Теодор II дьо Монферат и Жана дьо Бар.

На 26 януари 1404 г. София е сгодена за Филипо Мария Висконти, син на миланкия херцог Джан Галеацо Висконти. Но бракът така и не се състоял.

На 19 януари 1421 г. София е омъжена за Йоан VIII Палеолог, единственият оцелял син на император Мануил II Палеолог и Елена Драгаш. По това време Йоан е съимператор на баща си. Според Сфранцес бракът е сключен в катедралата Св. София в Константинопол.

Мануил Палеолог изпратил специално посолство до католическия събор в Констанса, докато търсил папско разрешение за сключването на брака между София и Йоан VIII. Проблем се оказало преминаването на София от Католицизма в Православната вяра. Най-накрая се получило разрешение от папа Мартин V, който е избран от събора в Констанса.

Според слуховете София не се побирала в стандартите за красота на своето време. Йоан VIII не е доволен от брака си и странял от съпругата си [1] София прекарва по-голямата част от брака си изолирана от съпруга си.

На 21 юли 1425 г. умира Мануил VIII Палеолог, а престолът е наследен от Йоан VIII. Сега София измества свекърва си като старша императрица. Въпреки това бракът между София и Йоан VIII е разтрогнат през август 1426. София не се омъжва повторно и умира осем години по-късно.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Nicol, J.M. The Last Centuries of Byzantium 1261-1453.