София Хоенцолерн

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
София
кралица на гърците
Queen Sofia of Greece.jpg
.
Лични данни
Родена
Починала
Подпис Signature of Sophia of Prussia (Queen of the Hellenes).jpg
Семейство
Династия Хоенцолерн
Баща Фридрих III
Майка Виктория Британска
Брак Константинос I
София в Общомедия

София Хоенцолерн (Sophie von Preußen; Sophie Dorothea Ulrike Alice von Preußen; Hohenzollern; * 14 юни 1870 г.; + 13 януари 1932) е германска принцеса и кралица на Гърция, съпруга на крал Константинос I.

София е родена в Потсдам като София Доротея Улрика Алиса, принцеса на Прусия. Тя е дъщеря на германския император, тогава само принц, Фридрих III, и на британската принцеса Виктория, дъщеря на кралица Виктория.

На 27 октомври 1889 г. Атина София се омъжва за гръцкия принц Константинос. Двамата имат шест деца:

През 1913 г. Константинос се възкачва на гръцкия престол като крал Константинос I, а София е обявена за негова кралица.

През 1916 г. в кралската резиденция Татои избухва пожар, който унищожава резиденцията и голяма част от заобикалящата я гора. Кралица София успява да спаси най-малката си дъщеря Екатерини, изминавайки повече от два километра, носейки я на ръце. Пожарът продължава 48 часа и се смята, че е предизвикан умишлено, за да бъде убито кралското семейство.

По време на Първата световна война в Гърция София е погрешно смятана за прогермански настроена, въпреки че тя е катеорично на страната на Антантата, за разлика от съпруга си, който клони към Централните сили. През 1917 г. крал Константинос I абдикира заради прогерманските си настроения и заедно със смейството си се установява в Швейцария. На престола в Гърция се възкачва синът на София и Константинос I, Александрос I. Новият крал обаче умира от стрептококова инфекция на 12 октомври 1920 г. след ухапване от маймуна в царския парк. Това налага отзоваването на Константинос I и София обратно в Гърция, за да заемат отново престола ѝ. Кралската двойка обаче е прогонена повторно през 1922 г. заради гръцката загуба във Войната срещу Кемалистка Турция. Крал Константинос I умира на следващата година.

Кралица София умира през 1932 г. от рак във Франкфурт. Като бивша гръцка кралица през 1936 г. тя е препогребана до съпруга си в кралската гробница на гръцките крале в Татои.