София (светица)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други личности с името София.

Вижте пояснителната страница за други личности с името Света София.

София
християнска светица
Света мъченица София с дъщерите си светите деца мъченици Вяра, Надежда и Любов
Света мъченица София с дъщерите си светите деца мъченици Вяра, Надежда и Любов

Родена
Починала
138 г.
Канонизация
Празник17 септември
Семейство
ДецаСофия
София в Общомедия

София е християнска светица, почитана от Източноправославната църква на 17 септември.

Според преданието е била благочестива християнка, която след овдовяването си посветила грижите си на своите 3 дъщери – мъчениците Вяра, Надежда и Любов (в деня на смъртта им съответно са на 12, 10 и 9 години).

Заради привързаността си към християнството св. София и нейните дъщери са жестоко наказани от римската власт по време на гоненията срещу християните. В житията се споменават императорите Нерон, Адриан, Траян, Диоклетиан, като варира начинът, по който е било изпълнено самото наказание. Значението на разказа обаче остава непроменено. Според някои изследователи става дума за компилация между житията на различни светци.

Премъдрост Божия е сред епитетите на Исус Христос[1][2] и храмовете с името „Света София“ са посветени на Божия син, а не на света мъченица София. София (Мъдрост) е Премъдростта Божия, на която именно е кръстена светата мъченица, а не обратното, затова и нейните дъщери носят имената на основните „плодове“ на Духа (Мъдростта), а именно Вяра, Надежда и Любов.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Международна конференция „София – Премъдрост Божия“, Софийски университет, Богословски факултет, официална публикация на Българската патриаршия, София, 22 март 2010 г., архив на оригинала от 2 март 2012, https://web.archive.org/web/20120302214542/http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=19901, посетен на 2011-05-14 
  2. Богоотрокът Иисус 12-годишен проявяви Своята Божествена Премъдрост, проповядвайки в Иерусалимския Храм: „А Младенецът растеше и крепнеше духом, като се изпълняше с мъдрост; и благодат Божия беше върху Него“ (Лука 2:40)... „И когато Той стана на дванайсет години, те отидоха в Иерусалим по обичая на празника...“ (Лука 2:42)... „Подир три дни Го намериха в храма, да седи между учителите“,... „всички, които Го слушаха, чудеха се на разума и отговорите Му“ (Лука 2:47).

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]