Социалдемократически съюз (Косово)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Социалдемократически съюз
Socijaldemokratska Unija
Ръководител(и)Дуда Бале
Основател(и)Дуда Бале
Основана13 януари 2020 г.;
преди 4 години
 (2020-01-13)
СедалищеПризрен, Косово
ИдеологияСоциалдемокрация;
Права на националното малцинство на бошняците
Събрание на Косово (2021)
1 / 120

Социалдемократически съюз (на босненски: Socijaldemokratska Unija, SDU) е политическа партия за права на националното малцинство на бошняците в Косово. Основана е през 2020 г. Седалището й е разположено в град Призрен, Косово. Председател на партията е Дуда Бале.

Тя е основана от Дуда Бале, който е и единственият народен представител от партията. Тя е била член на коалиция Вакат на парламентарните избори през 2019 г., който по-късно преминава в парламентарната група на ДЛК.

Партията участва в парламентарните избори през 2021 г., като получава 2549 гласа. Първоначално не успява да получи представителство в Събранието на Косово. Въпреки това партията подава жалба до Изборната комисия по жалби и жалби (PZAP на албански) заради нередовността на гласовете, получени от коалиция Вакат и Обединена общност, водена от Адриана Ходжич. Тази жалба е приета, и комисията по изборни жалби и жалби решава да анулира 4205 гласа[1] от общините със сръбско мнозинство. При което Обединената общност не получава достатъчно гласове, за да влезе в парламента, докато SDU спечели представителство в Събранието на Косово, като печели едно място. Това решение по-късно е потвърдено от Върховния съд на Косово.[2]

Участия в избори[редактиране | редактиране на кода]

Парламентарни избори[редактиране | редактиране на кода]

Събрание на Косово
Избори Гласове % Общо места Места за бошняците +/–
2021 2 549 0,29
1 / 120
1 / 3
Повишение 1

Източници[редактиране | редактиране на кода]