Спайдър-Мен

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Спайдър-Мен.

Спайдър-Мен
Фигура на Спайдър-Мен.
История
ИздателМарвел Комикс
ДебютAmazing Fantasy бр. 15, август 1962 г.
Създаден отСтан Лий и Стив Дитко
Характеристики
Алтер егоПитър Бенджамин Паркър
СпособностиКатерене по стени, пускане на паяжини, шесто чувство, рефлекси, бързина и издръжливост
Спайдър-Мен в Общомедия

Спайдър-Мен (на английски: Spider-Man; в превод: Човека паяк) е измислен супергерой на Марвел Комикс, създаден от писателя Стан Лий и художника Стив Дитко. Появил се за пръв път в Amazing Fantasy бр. 15 през месец август 1962 г., той става един от най-популярните, трайни и разпознаваеми супергерои в света.

Когато Спайдър-Мен за пръв път е тиражиран през 60-те, юношеските персонажи в комиксите за супергерои са били обикновено само помощници. Поредицата за Човека паяк поставя ново начало, като представя герой, който самият е юноша, с чиито „себеобземания с отблъскване, неадекватност и самота“ млади читатели могат да се свържат.[1] Оттогава Спайдър-Мен се е появявал в различни медии, между които няколко анимационни и игрални телевизионни сериала, в кратки рисувани истории по вестниците и в успешна поредица филми, премиерата на третия от които е на 4 май 2007 г. (в България и САЩ).

Биография на персонажа[редактиране | редактиране на кода]

Питър Паркър е стеснителен тийнейджър, пренебрегван от връстниците си заради отличните оценки и доброто си държание в училището. Той е сирак, живеещ с чичо си Бен и леля си Мей. На едно научно изложение Питър е ухапан от паяк, попаднал под радиоактивни лъчи. Момчето почва да се чувства зле от ухапването, но след това открива, че има удивителни рефлекси и бързина, също и способност да се катери по стените, подобно на паяк. За да тества силите си, а и да припечели малко пари, Питър се включва в състезание по борба. Облечен с маска той показва нечовешка ловкост и сила, надвивайки непобеден дотогава борец. Спечелил слава и известна парична сума, Паркър се залавя да направи по-атрактивен костюм, под който да скрие личността си. Нарича новото си превъплъщение Спайдър-Мен. С този вид той се появява в редица телевизионни шоута и става знаменитост в целия свят. Една вечер, уморен от поредното представление, Питър оставя един престъпник да се измъкне. След време пред дома на приемните му родители той вижда отпред полицейска кола и научава, че чичо му Бен е бил смъртоносно прострелян от крадец, опитващ се да обере дома. Спайдър-Мен хваща убиеца и разпознава престъпника, който преди време е допуснал да се измъкне. Питър разбира, че с голямата сила идват и големите отговорности.[2]

След смъртта на чичо Бен семейството изпада в парични затруднения. Сама, леля Мей не може да покрие сметките. Въпреки желанието да се откаже от превъплъщението си, Питър Паркър продължава да се изявява пред публиката като Спайдър-Мен, за да подпомогне леля си. Неочаквано обаче шоуто е спряно, заради нападките на влиятелния издател на Дейли Бюгъл Джей Джона Джеймисън, който смята костюмирания супергерой за обществено опасен. Дори когато Спайдър-Мен спасява сина на редактора, Джон Джеймисън – пилот на капсула, от катастрофа, това само увеличава антикампанията към маскирания герой. Накрая дори самата леля Мей споделя, че се надява да хванат този обществен злодей Спайдър-Мен.[3]

Противници[редактиране | редактиране на кода]

Взаимоотношения с други комикс персонажи[редактиране | редактиране на кода]

Първите персонажи, с които Спайдър-Мен се опитва да обедини сили, са Фантастичната четворка. Той е готов да стане част от суперекипа, но между него и четиримата изникват противоречия, понеже младият супергерой има лоша репутация в обществото.[4]

Спайдър-Мен в България[редактиране | редактиране на кода]

В България Топ Тийм първи издават комикси за героя – „Човека паяк: Глава първа“ (Spider-Man: Chapter One), но само до половината – 6 от 13 книжки.

Втори са Хит Комикс, които издават Spectacular Spider-Man, като започват от първата история с Венъм – „Гладът“, но успяват да пуснат само 2 от 5 комикса.

Егмонт пускат адаптацията по филма „Спайдър-Мен“, но не успяват да направят същото и с тези по останалите филми. По-късно се завръщат с поредицата „Поразителният Спайдър-Мен“, британското издание (Spectacular Spider-Man UK), което е ориентирано към по-малките читатели, и което започна издаването на 28 април 2007 г. През 2008 г. издателството пуска и втора поредица – „Спайдър-Мен и приятели“.

Глоб Трейд започват с поредицата „Спайдърмен – Класика от Марвел“ (Marvel Age Spider-Man) и издават докрай всичките 20 броя. След това започват и „Върховният Спайдър-Мен“ (Ultimate Spider-Man) под името „Най-новото от Спайдър-Мен“, който е издаден до бр. 29 (27 в САЩ).

В края на октомври 2009 г. Джема 68 започват издаването на The Amazing Spider-Man от бр. 546 с поредицата „Един напълно нов ден“. Издаването е един път на два месеца и са пуснати само два двойни броя.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Wright, Bradford W. Comic Book Nation. (Johns Hopkins, 2001) p. 210
  2. Amazing Fantasy #15, p. 1 – 13
  3. Amazing Spider-Man #1, 1 март 1963 – p. 1 – 14
  4. а б Amazing Spider-Man #1, 1 март 1963 – Spider-Man vs. The Chamelion (p. 16 – 25)

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]