Спас Панчев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Спас Панчев
български политик
Роден
Политика
Депутат XLI НС   XLII НС   

Спас Панчев е български политик,[1] председател на Българския земеделски народен съюз „Александър Стамболийски“ от 12 февруари 2005. През 2007-ма година, според промените в Закона за политическите партии, партията се преименува на Земеделски съюз "Ал. Стамболийски". Спас Панчев членува в Българския земеделски народен съюз от 1976.

Спас Панчев е роден в село Илия, Кюстендилско. Завършва Висшия химикотехнологичен институт през 1974, от 1977 работи в „Техноимпортекспорт“ в София. От 1985 ръководи тяхното представителство в Ирак, а по-късно е директор на компанията (1990-1991 и 1993-1997).

Известно време ръководи администрацията на Комитета по туризъм. След 1998 заема различни ръководни постове в други предприятия. От 2005 до 2009 г. е заместник-министър на отбраната.От 2009 г. е Депутат от Коалиция за България.

В биографията на Спас Панчев има също: председател на Съюза на българските филателисти; паст президент на Ротари клуб “Тангра”, София; президент на фондация “Семейство и дрога”; заместник-председател на фондация “Мария Монтесори”; член на Настоятелството на НХП “Александър Невски”; член на Настоятелството на Национален учебен комплекс “Горна баня”; член на Настоятелството на Американски колеж “Аркус”, Велико Търново; действителен член на Евразийската академия за телевизия и радио – Москва (академик); действителен член на Международната академия на науките по екология и безопасност – МАНЭБ – Санкт Петербург (академик); почетен гражданин на гр. Лясковец.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]