Спекулация

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Спекулация е финансово действие, което не гарантира сигурност на капиталовата инвестиция, както и възвръщане на основната сума.[1]

Във финансовите пазари спекулацията се отнася до покупката, задържането и продажбата на акции, стоки, валута и други активи с цел печалба от флуктуациите в тяхната цена, за разлика от покупката им за употреба или доход (от дивиденти, наем и т.н.). Основната характеристика на спекулацията е, че тя търси промените на цената във времето за разлика от арбитража, който търси промените на цената по място на търгуване. Съвременното състояние на финансовите пазари позволява на практика да се продават финансови активи без продавачът да ги притежава, което е известно като къси продажби и е силно спекулативна сделка.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. ((en)) Graham, Benjamin, David Dodd (1951). Security Analysis. McGraw-Hill Book Company. ISBN 0-07-144820-9.
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ   Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Speculation“ в Уикипедия на английски. Оригиналната статия, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание, Споделяне на споделеното“, а за статии създадени преди юни 2009 — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната статия, както и преводната страница, за да видите списъка на съавторите.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]