Уикипедия:Никакви лични нападки: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
довършване на превода, има силна нужда да се прегледа за грешки и стилове и да се "поизглади"
Ред 1: Ред 1:
'' Уикипедия няма място за лични нападки.'''
: ''Част от [[Уикипедия:Препоръки и правила]]''

'''В Уикипедия няма място за лични нападки.''' Коментирайте съдържанието, а не редакторите.
Личните нападки вредят на общността и отблъскват останалите потребители. ''Никой'' не обича да бъде обиждан.


Понякога е възможно потребители да са на различно мнение относно съдържанието на дадена статия. Дори е възможно те да имат различни разбирания и в истинския живот. В Уикипедия обаче всички са част от ''една'' общност - ние всички сме уикипедианци.
Понякога е възможно потребители да са на различно мнение относно съдържанието на дадена статия. Дори е възможно те да имат различни разбирания и в истинския живот. В Уикипедия обаче всички са част от ''една'' общност - ние всички сме уикипедианци.


Много уикипедианци [[:en:Wikipedia:remove personal attacks|премахват личните нападки]], като ги забележат.
Личните нападки вредят на общността и отблъскват останалите потребители. ''Никой'' не обича да бъде обиждан. Не забравяйте, че всички мнения по [[Уикипедия:Дискусионна страница|дискусионните страници]] (беседите) са видими за всеки - както за уикипедианците, така и за широката публика. Начинът, по който се държите в Уикипедия, теоретично може да се види от всеки потребител на Интернет.
Някои потребители се блокират или дори правата им за редактиране се отнемат при такива случаи. Обидните резюмета на промените също са зле приемани.

Понякога е възможно потребители да са на различно мнение относно съдържанието на дадена статия. Дори е възможно те да имат различни разбирания и в истинския живот. Синтезът, комбинирането на различните разбирания в една статия създава по-добра, [[Уикипедия:Неутрална гледна точка|неутрална]] статия за всеки. За да успеем да съпоставим на различните разбирания е полезно да приемем, че в Уикипедия всички са част от ''една'' общност - ние всички сме уикипедианци.

Не забравяйте, че всички мнения по [[Уикипедия:Дискусионна страница|дискусионните страници]] (беседите) са видими за всеки - както за уикипедианците, така и за широката публика. Начинът, по който се държите в Уикипедия, теоретично може да се види от всеки потребител на Интернет.

Уикипедианците трябва:
* да бъдат [[Уикипедия:Култура|културни]] ([[:en:Wikipedia:Civility|en:]]);
* да спазват добрия [[Уикипедия:етикет|етикет]] ([[:en:Wikipedia:Wikiquette|en:]]);
* да работят към [[Уикипедия:консенсус|консенсус]] ([[:en:Wikipedia:Consensus|en:]];
* да уважават правото на другите да имат различни мнения (това не означава, че трябва да се съгласите с различното мнение, а да се съгласите, че различно мнение може да съществува);
* да обсъждат фактите и как те да се представят, а не личните качества на другите редактори;
* никога да не предполагат, че дадено мнение е лошо само заради този, който го предлага;
* да търсят решения от не толкова публичен характер, като е-поща, ако се появят лични заплахи;
* да прочетат [[Уикипедия:Разрешаване на спорове]] ([[:en:Wikipedia:Dispute resolution|en:]])
* да бъдат толерантни към различните мнения, дори и да не се съгласяват с тях. Някой може да смята дадено мнение за крайно, но дори и да е така, Уикипедия се стреми към неутрална гледна точка, а не към изключване на малко разпространени мнения. Ние не се стремим да напишем "единствената правилна версия на истината".

Примери за лични атаки включват:
* негативни лични коментари;
* расистки, полови, <!--homophobic,--> религиозни или етнически епитети, насочени срещу друг редактор. Религиозни епитети не са разрешени, дори когато редакторът е член на съответната религия;
* атаки, основани на политическа принадлежност, като например да се нарече някой [[фашист]] или [[комунист]].
<!--* Profanity directed against another contributor.-->
* смъртни заплахи;
* заплахи или действия (включително извън сайта на Уикипедия), които излагат някои редактори на политическо, религиозно или друго преследване от правителства, работодатели или други. Всеки администратор може незабавно да приложи блокиране при установяване на такава заплаха. Администратори, наложили такова блокиране трябва <!--confidentially--> да уведомят членовете на [[Уикипедия:Арбитърски комитет|Арбитърския комитет]] и [[:en:User:Jimbo Wales|Джимбо Уейлс]] какво са направили и защо.

'''Няма никакви извинения за лични атаки към други редактори. Не го правете.'''


Ако сте жертва на лична атака, можете да [[:en:Wikipedia:remove personal attacks|премахнете личната атака]] или да следвате предложенията за [[Уикипедия:разрешаване на спорове|разрешаване на спорове]] ([[:en:Wikipedia:dispute resolution|en:]]), или и двете. В крайни случаи можете да поискате потребителят да бъде [[Уикипедия:Политика за блокиране|блокиран]].


== Вижте също ==
== Вижте също ==

Версия от 21:18, 13 ноември 2004

Част от Уикипедия:Препоръки и правила

В Уикипедия няма място за лични нападки. Коментирайте съдържанието, а не редакторите. Личните нападки вредят на общността и отблъскват останалите потребители. Никой не обича да бъде обиждан.

Понякога е възможно потребители да са на различно мнение относно съдържанието на дадена статия. Дори е възможно те да имат различни разбирания и в истинския живот. В Уикипедия обаче всички са част от една общност - ние всички сме уикипедианци.

Много уикипедианци премахват личните нападки, като ги забележат. Някои потребители се блокират или дори правата им за редактиране се отнемат при такива случаи. Обидните резюмета на промените също са зле приемани.

Понякога е възможно потребители да са на различно мнение относно съдържанието на дадена статия. Дори е възможно те да имат различни разбирания и в истинския живот. Синтезът, комбинирането на различните разбирания в една статия създава по-добра, неутрална статия за всеки. За да успеем да съпоставим на различните разбирания е полезно да приемем, че в Уикипедия всички са част от една общност - ние всички сме уикипедианци.

Не забравяйте, че всички мнения по дискусионните страници (беседите) са видими за всеки - както за уикипедианците, така и за широката публика. Начинът, по който се държите в Уикипедия, теоретично може да се види от всеки потребител на Интернет.

Уикипедианците трябва:

  • да бъдат културни (en:);
  • да спазват добрия етикет (en:);
  • да работят към консенсус (en:;
  • да уважават правото на другите да имат различни мнения (това не означава, че трябва да се съгласите с различното мнение, а да се съгласите, че различно мнение може да съществува);
  • да обсъждат фактите и как те да се представят, а не личните качества на другите редактори;
  • никога да не предполагат, че дадено мнение е лошо само заради този, който го предлага;
  • да търсят решения от не толкова публичен характер, като е-поща, ако се появят лични заплахи;
  • да прочетат Уикипедия:Разрешаване на спорове (en:)
  • да бъдат толерантни към различните мнения, дори и да не се съгласяват с тях. Някой може да смята дадено мнение за крайно, но дори и да е така, Уикипедия се стреми към неутрална гледна точка, а не към изключване на малко разпространени мнения. Ние не се стремим да напишем "единствената правилна версия на истината".

Примери за лични атаки включват:

  • негативни лични коментари;
  • расистки, полови, религиозни или етнически епитети, насочени срещу друг редактор. Религиозни епитети не са разрешени, дори когато редакторът е член на съответната религия;
  • атаки, основани на политическа принадлежност, като например да се нарече някой фашист или комунист.
  • смъртни заплахи;
  • заплахи или действия (включително извън сайта на Уикипедия), които излагат някои редактори на политическо, религиозно или друго преследване от правителства, работодатели или други. Всеки администратор може незабавно да приложи блокиране при установяване на такава заплаха. Администратори, наложили такова блокиране трябва да уведомят членовете на Арбитърския комитет и Джимбо Уейлс какво са направили и защо.

Няма никакви извинения за лични атаки към други редактори. Не го правете.

Ако сте жертва на лична атака, можете да премахнете личната атака или да следвате предложенията за разрешаване на спорове (en:), или и двете. В крайни случаи можете да поискате потребителят да бъде блокиран.

Вижте също