Уикипедия:Чернови: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
малки
тази версия, добра или лоша, де факто е одобрена -- това поне е добре да си довърша заради Уикипедия:Инкубатор/Списък на статиите
Ред 1: Ред 1:
{{ambox
{{Уикипедия:Инкубатор/Шаблон за навигация}}
| type = serious
{{ombox
| text = '''Тази [[Special:Permalink/9633279|версия на Регламента]] е била [[У:РШ#2019-10 Бързо изтриване на статии от Уикипедия:Инкубатор|обсъдена от общността]] и одобрена чрез [[Уикипедия:Консенсус|консенсус]].'''<br>Моля, не правете съществени промени без ново обсъждане на [[Уикипедия:Разговори]]!
| type = content
| text = '''Съдържанието на тази страница не е било [[У:!Г|''!''гласувано]] от общността. Описаните процедури са единствено препоръчителни, но не и задължителни.'''
}}
}}


Ред 44: Ред 43:
<references />
<references />


{{Уикипедия:Инкубатор/Шаблон за навигация}}
{{Инкубатор, Навигация}}
{{Инкубатор, Навигация}}
{{Ръководство}}
{{Ръководство}}

Версия от 15:37, 23 октомври 2019

Регламентът на инкубатора определя основните принципи за работа в него.

Общи положения

Статии в инкубатора не трябва да бъдат изтривани поради липса на доказателства за значимост, отсъствие на източници за твърденията и други проблеми, които е възможно да бъдат отстранени. Това правило не се отнася за статии с обидно съдържание или които по други причини са в особено грубо противоречие с принципите на Уикипедия. Статии в инкубатора може да бъдат изтрити и ако опитни редактори преценят, че по никакъв начин не биха могли да покрият критериите.[1]

Процедура

Създаване

Новите статии в Инкубатора следва да се създават като подстраници на Уикипедия:Инкубатор/Статии, например Уикипедия:Инкубатор/Статии/Рептили. В началото на статията задължително трябва да бъде поставен шаблонът {{в инкубатора}}. Категории не трябва да бъдат добавяни, с изключение на категориите от групата Категория:Уикипедия:Инкубатор.

Редактиране

Когато авторът на статията я редактира активно, не се препоръчва външна намеса, освен когато е поискана помощ. Нежелателно е също поставянето на шаблони за поддръжка – по-добре е на автора директно да се обясни какви са проблемите и как може да бъдат отстранени.

Проверка

Най-късно до 90 дни от създаването на статията или преместването ѝ в инкубатора, трябва да бъде започната проверка за съответствие с изискванията на Уикипедия. Авторът на статията може сам да поиска проверка чрез шаблона {{инкубатор-проверка}}, но проверката може да бъде започната и по инициатива на друг редактор. И в двата случая, редакторът, който се е заел с проверката, трябва да го отбележи, добавяйки подписа си като първи параметър в шаблона: {{инкубатор-проверка|~~~~}}. Статии, за които не е започната проверка от друг редактор (т.е. не е попълнен параметъра) след 90-ия ден, и които все още не отговарят на изискванията на Уикипедия, може да бъдат незабавно изтрити.

Проверката се извършва в съответствие с указаните по-долу изисквания за качество. Ако тези изисквания са изпълнени, статията може да бъде преместена в основното именно пространство. Ако оценката е незадоволителна, работата по статията може да продължи, но след изтичане на общо 120 дни, ако статията все още не отговаря на изискванията, става допустимо изтриването ѝ на общо основание. Преместването в основното именно пространство не гарантира, че статията няма да бъде изтрита. Други редактори биха могли да изразят несъгласие с извършената проверка, затова се препоръчва в по-противоречиви случаи да бъде търсено мнението на повече участници, с цел да бъде намерен консенсус.

Изисквания

Статията може да се пренесе в основното пространство, ако отговаря на изискванията на Уикипедия, в частност, но не само, на следните:

Преместване

Одобрените статии, които са покрили минималните критерии на Уикипедия, се преместват в основното именно пространство чрез преименуване, с цел да се съхрани историята на редакциите. Преименуването може да бъде извършено от всеки редактор, но, ако редакторът не е администратор, останалото в инкубатора пренасочване трябва да бъде пуснато за бързо изтриване. Намеса на администратор може да бъде нужна и ако целевата страница вече съществува и не представлява само пренасочване. След преименуването, от статията се премахва шаблонът {{в инкубатора}} и се добавят нужните категории.

Бележки

  1. По т. 15 от критериите за бързо изтриване. Изтриването на страници с обсъждане и гласуване също е винаги възможно.