V6 двигател: Разлика между версии

Направо към навигацията Направо към търсенето
24 байта изтрити ,  преди 2 години
м
overlinking
м ({{цитат уеб/книга/периодика}} премахване на език-икона= / lang-icon=)
м (overlinking)
[[Файл:IC engine.JPG|мини|300px|[[V6 двигател]] с 24 [[клапана]] [[DOHC]] engine]]
 
[[V6 двигател]] е [[V образен двигател]] с шест [[цилиндър]]а, монтирани на [[картер]]а в две банки на три [[цилиндър]]ацилиндъра, обикновено сключващи [[ъгъл]] от 60 или 120 градуса един с друг, за равномерен запалителен цикъл или на 90 градуса, за икономии при производството, защото тази [[конфигурация]] позволява използването на една и съща производствена линия заедно с [[V8 двигател]]ите, с всичките шест бутала задвижват общ [[колянов вал]]. В миналото са използвани и други ъгли като например 65 градуса от [[Ферари]], или 80 градуса от [[Хонда]]. V6 е втората най-честа [[конфигурация]] за [[двигател]] в съвременните [[автомобил]]и след [[редови четири цилиндров]] [[двигател]].
 
[[V6 двигател]]я е една от най-компактните конфигурации на двигателя, с по-малка по дължина от [[редови четири цилиндрив]] [[двигател]] и с много по тесен дизайн от [[V8 двигател]]. Благодарение на компактната си дължина [[V6 двигател]]ядвигателя е много по-удобен за на широко използваната оформление с [[напречен двигател]] при автомобилите с [[предно задвижване]]. Това е все по-често срещана комбинация, понеже пространството определено за [[двигател]]я в съвременните [[автомобил]]и се намалява като в същото време се увеличават изисквания за [[мощност]], и в голяма степен е заменил [[редовия шестцилиндров двигател]], който е твърде дълъг, за да се побере в много съвременни двигателни отделения. [[V6 двигател]]ят е широко разпространен за автомобили среден клас, често като опционален двигател, където стандартният е [[редови четири цилиндров двигател]] или като базов [[двигател]], когато [[V8 двигател]]я е по-високо производствена опция по-висока цена.
 
Модерните [[V6 двигател]]и с [[турбо компресия]] имат конски сили и въртящ момент, сравним със съвременен [[V8 двигател]] с голям работен обеми атмосферно пълнене, като същевременно се намалява разхода на гориво и емисиите. Например двигателя на Групата [[Фолксваген]] 3.0 ТФСИ (TFSI), с компресор и инжекцион е сравним с 4.2 [[V8 двигател]].
 
Съвременните V6 двигатели обикновено варират в обем от 2.5 до 4.0 L (150-240 Cu в), въпреки че по-големи и по-малки примери са произвеждани.

Навигация