Разлика между версии на „Джаз рок“

Направо към навигацията Направо към търсенето
4 байта изтрити ,  преди 1 година
м
overlinking
м (overlinking)
'''Джаз-рокът''' е понятие, което се употребява от края на [[1960-те|60-те]] и през [[1970-те|70-те]] години на [[XX век]] за определяне на [[музика]], която съчетава елементи на [[рок]] и [[джаз]].<ref>[https://www.allmusic.com/style/jazz-rock-ma0000012014 www.allmusic.com]</ref> При комбинирането им няма закономерност и най-често съчетаването е механично. Понякога начинът, по който са подредени двете основни понятия (джаз-рок или рок-джаз), е белег за преобладаващите елементи.
 
Джаз-рокът се появява в период, когато джазът има нужда от повече популярност, а [[рок музика]]та – от обогатяване на изразните средства. Най-типична черта за джаз-рока е съчетанието на звучността на духовите инструменти (предимно медни) с електронната звучност на [[рок музика]]тамузиката. Аранжиментите са опростени, но ефектни. Пулсацията е равномерна, като основна метрична единица е осмината или шестнадесетината нота, за разлика от традиционния рок, където основната метрична единица е четвъртината.
 
Това стимулира появата на редица барабанисти-виртуози като: [[Били Кобъм]], [[Лени Уайт]], [[Стив Гад]], [[Алфонс Музон]], [[Харви Мейсън]]. С развитието на джаз-рока популярни стават и китаристи като: [[Джон Маклафлин]], [[Ал Ди Меола]], [[Лари Кориел]], [[Карлос Сантана]], [[Джеф Бек]].

Навигация