Диригент: Разлика между версии

Направо към навигацията Направо към търсенето
8 байта изтрити ,  преди 2 години
м
Общи промени
м (Премахнати редакции на 89.25.102.237 (б.), към версия на CadêParção)
Етикет: Отмяна
м (Общи промени)
В оркестъра диригентът има най-високия административен статут, след него в йерархията следват концертмайстора (първа цигулка), водачите на оркестрови групи и редовите оркестранти.
 
По време на концерт основната функция на диригента е да дирижира оркестъра, което става съсс движения на ръцете по определени схеми. Диригентът използва палка, която държи с дясната си ръка. Целта на дирижирането е да покаже на изпълнителите темпото, динамиките, размера, щрихите, встъпленията на всеки изпълнител след паузи и цялостната интерпретация, която диригентът иска да направи на произведението. В допълнение, диригентът следи за ансамбловото музициране на оркестрантите и баланса на звука между отделните инструменти и оркестрови групи.
 
Когато в определен момент или част от произведението има соло без акомпанимент, каденца, безмензурна част или импровизация, диригентът не дирижира.
Диригентите се делят на оркестрови и хорови дирегенти. Хоровите диригенти се наричат още „хормайстори“. Когато се дирижира само хор, диригентът не използва палка.
 
Хоровите диригенти започват да дирижират винаги с така наречената „подготовка“ – знак съсс ръце, показващ в кой момент хористите да си поемат въздух.
 
Най-често диригентите могат да бъдат видяни при организирането на духови, симфонични, оперни, оперетни и камерни оркестри, биг-бендове, детски и смесени хорове и камерни ансамбли за авангардна класическа музика.

Навигация