Разлика между версии на „Дж. Р. Р. Толкин“

Направо към навигацията Направо към търсенето
4 байта изтрити ,  преди 5 месеца
м
overlinking
м (overlinking)
 
Роден в [[Блумфонтейн]], главен град на живописната [[Оранжева република]], [[Южна Африка]], в семейството на Артър Руел Толкин и Мейбъл Съфилд, англичани. Баща му се преместил в Блумфонтейн заради получено повишение в банката, в която работил в [[Англия]]. Десетина месеца след сватбата на родителите му, на [[3 януари]] [[1892]] г., се ражда малкият Джон Толкин, когото всички наричат на галено Роналд. След две години се ражда и брат му Хилъри Артър Руел Толкин.
 
На тригодишна възраст Джон заминава с майка си и брат си за [[Англия]], в [[Бирмингам]] на гости на сестрата на Мейбъл. На [[15 февруари]] същата година баща му умира от [[инсулт]]. Майката, почти сама и с две деца в Бирмингам, намира малка къща в крайградското селце Сеърхол, където се установява. Тя се отдава на идеята да даде добро възпитание и образование на децата си. През юни [[1900]] г. Мейбъл и сестра ѝ, Мей Инкълдън, хвърлят в потрес роднините си, убедени баптисти, приемайки [[Римокатолическа църква|римокатолицизма]]. Така те скъсват отношенията си с тях.
 
[[Файл:KES Free Grammar School Charles Barry.jpg|мини|дясно|Училището „Кинг Едуард“ в Бирмингам към 1894 г. Днес разрушено.]]

Навигация