Разлика между версии на „Екатерина I“

Направо към навигацията Направо към търсенето
12 байта изтрити ,  преди 1 година
м
overlinking
м (overlinking)
м (overlinking)
Животът на [[Екатерина I]], както казва [[Волтер]], е изключителен, почти колкото на самия [[Петър Велики]]. Няма официални документи, които да разкриват истинския ѝ произход. Смята се, че е родом от селцето Шчечин (днешна [[Полша]]), въпреки че Германия претендира за това Екатерина да е с немски корени. В онзи период от време, този район е бил част от немската империя. Екатерина (първоначално е наричана „Марта Скавронска“) е дъщеря на [[Самуил Скавронски]]. Баща ѝ е литовски гражданин от полски произход, по всяка вероятност католик. Самуил сключва брак с Доротея Хан в [[Йекабпилс]] през [[1680]] г. Майка ѝ е известна като Елизабет Мориц, а за баща ѝ се предполага, че е бил шведски офицер. Някои източници посочват, че баща ѝ е работил като гробар. Родителите на Екатерина умират от чума около [[1689]] г., оставяйки пет деца. Леля ѝ поема грижата за нея и я изпраща в [[Мариенбург]] (дн. [[Алуксне]], близо до границата с [[Естония]] и [[Русия]]), където 3-годишната Екатерина е била приета от [[Йохан Ернст Глюк]], лютерански пастор и преподавател (първият, който превежда [[Библията]] на латвийски език). Там тя работи като прислужница, при което никакви усилия не са положени, за да я научат да чете и пише. Така тя остава неграмотна до края на живота си.
 
Екатерина е била много красива девойка. На седемнадесет години, тя се омъжва за Йохан, който е от шведски произход. С него тя прекарва осем дни през [[1702]] г., по време на оттеглянето на шведските войски от [[Мариенбург]]. Когато руските войски превземат Мариенбург, на пастор Глюк му е предложено да работи като преводач и така фелдмаршал [[Борис Шереметев]] го отвежда в Москва. Съществуват недоказани истории, в които Екатерина се е считало, че имала интимни отношения с генерал [[Адолф Рудолф Бауер]], но никога с точност няма да може да се каже дали всъщност е имало нещо повече между тях.
 
След време тя става част от прислугата на княз [[Александър Меншиков (офицер)|Александър Меншиков]], който е най-добрият приятел на [[Петър Велики]]. В друга не малко обсъждана хипотеза, се предполага, че между Екатерина и [[Александър Меншиков (офицер)|Александър Меншиков]] е имало нещо повече, макар че Меншиков вече е бил сгоден за [[Даря Аресениева]], бъдещата му съпруга. През [[1703]] г., по време на посещението си в дома на Меншиков, [[Петър Велики]] се запознава с Екатерина, и не след дълго любовта помежду им пламва. През [[1705]] г. тя се превръща в православна християнка и променя името си на Екатерина Алексеевна. Екатерина и Даря придружават Петър и Меншиков при всяко едно тяхно военно посещение.
Екатерина и [[Петър I (Русия)|Петър I]] сключват таен брак през [[1707]] г. Имат девет деца, от които само две доживяват до зряла възраст, [[Елисавета (Русия)|Елисавета]] (род. 1709 г.) и [[Анна Петровна|Анна]] (род. 1708 г'). През [[1703]] г. Петър премества столицата в [[Санкт Петербург]]. Докато градът се строи той живеел в дървена къща с Екатерина, където задълженията им били разделени по равно, като по всичко личало, че те живеели като една обикновена двойка. В живота на Петър връзката му с Екатерина била едно от най-значимите неща и немалък брой писма демонстрират силната привързаност помежду им. Като човек тя е била доста енергична, състрадателна, чаровна и винаги весела, притежавала харизмата да успокоява Петър в честите му избухвания.
 
Екатерина съпътства [[Петър Велики]] по време на [[Прутска война|Прутската война]] през [[1711]] г. Там Екатерина „спасява“ Петър и империята му, както казва [[Волтер]] в книгата си „Петър Велики“. Заобиколена от множество турски войски, тя предлага преди да се предадат да се съберат всички нейни бижута, както и тези на другите жени, в опит чрез тях да бъде подкупен великия везир [[Балтачи Мехмед паша]] в замяна да получат право на отстъпление. Балтачи позволил отстъплението, дали мотивиран от подкупа или от съображения, свързани с бъдещото развитие на търговско-дипломатическите отношения, не е ясно. Петър се венчава за Екатерина втори път (този път официално) в катедралата „[[Свети Исаак]]“ в [[Санкт Петербург]] на 9 февруари [[1712]] г. Екатерина е втората съпруга на Петър, тъй като преди това той е бил женен и за [[Евдокия Лопухина]], която му ражда [[Алексей Петрович]]. След сватбата им, Екатерина наследява титлата царица. Когато Петър превръща Руското царство в [[империя]], Екатерина става императрица. Орденът „[[Света Екатерина]]“ е създаден от Петър по случай тяхната сватба.
 
След смъртта на Петър, Екатерина открива четиримата си братя и сестри, Кристин, Анна, Карл и Теодор, като ги провъзгласява с новите титли:[[граф]] и [[графиня]], и ги настанява в [[Русия]]. [[Кристин Сковронска]], е преименувана на [[Кристина Самуиловна Сковронска]] ([[1687]] – [[14 април]] [[1729]] г.), и се е омъжва за [[Симон-Хайнрих]] (1672 – 1728) и поставят началото на руския благороднически род Хендриков. [[Анна Сковронска]] приема името [[Анна Самуиловна Сковронска]], като сключва брак с Михаил-Йоахим и техни наследници са графовете Ефимовски. Карел Сковронски, се преименува на Карел Самуилович Скавронски и се жени за [[Мария Ивановна]]. [[Теодор Сковронски]], е преименуван на [[Фьодор Самуилович Скавронски]], бил е женен два пъти.
Годината преди смъртта на Петър, отношенията им са били обтегнати поради подкрепата ѝ към [[Уилям Монс]], брат на бившата любовница на [[Петър I (Русия)|Петър I]] – Анна. Монс е заемал поста на секретар при императрицата. [[Петър Велики]] се е борил през целия си живот в безнадеждната битка за премахването на корупцията в [[Русия]]. [[Екатерина I]] е имала голямо влияние върху него, чрез което е могла да спечели много. [[Уилям Монс]] и сестра му Матрьона, придворна дама на Екатерина, започват да злоупотребяват с доверието, което получават, опитвайки се да осигурят достъп на чужди интереси до Екатерина и чрез нея да им прокарат път към императора. Очевидно Екатерина I е пренебрегвала този детайл, понеже доверието ѝ към тях е било безрезервно. Петър Велики успява да ги разобличи, като Монс е бил екзекутиран, а сестра му Матрьона изпратена в изгнание. Той и Екатерина не поддържали контакт в продължение на месеци. Според слухове, тя и Монс са имали любовна връзка, но няма доказателства за това.
 
Петър Велики починал на [[28 януари]] [[1725]] г. ст. ст.) без да назове своя наследник. [[Екатерина I]] започва да представлява интересите на обикновените хора, които са придобили високи държавни позиции благодарение на своите умения, а не на знатното си потекло. Смяната в управлението вероятно се извършва в полза на утвърдените аристократи. Поради тази причина по време на срещата на Съвета, който трябва да вземе решение относно бъдещето, е бил организиран преврат от Меншиков.
 
== Оценка на управлението ==

Навигация