Каролина Августа Баварска: Разлика между версии

Направо към навигацията Направо към търсенето
м
overlinking
м (интервал; козметични промени)
м (overlinking)
На [[8 юни]] [[1808]] г. в [[Мюнхен]] Каролина Августа се омъжва за принц [[Вилхелм I фон Вюртемберг|Вилхелм Вюртембергски]] (1781 – 1864), бъдещия крал на [[Вюртемберг]]. След Наполеоновите войни Вилхелм Вюртембергски се влюбва във великата руска княгиня [[Екатерина Павловна]], дъщеря на руския император [[Павел I (Русия)|Павел I]]. Решен да обвърже живота си с великата руска княгиня, Вилхелм разтрогва брака си с Каролина през [[1814]] г. и през [[1816]] г. се жени за [[Екатерина Павловна]].
 
След развода с Вилхелм Вюртембергски Каролина се завръща в родната [[Бавария]]. На [[10 ноември]] [[1816]] г. Каролина Августа се омъжва за [[Франц II (Свещена Римска империя)|Франц II]], император на [[Австрийска империя|Австрия]], крал на [[Унгария]] и [[Бохемия]]. След сватбата си тя получава титлата ''императрица на Австрия'' и ''кралица на Унгария и Бохемия''. Новата австрийска императрица не се ползва с никакво влияние в политиката на съпруга си.
 
Каролина и Франц II нямат деца. След смъртта на Франц II, през март [[1835]] г., овдовялата императрица се устновява в [[Залцбург]] при сестра си София, чийто син [[Франц Йосиф (Австрия)|Франц Йосиф]] заема престола на Австрийската империя през 1848 г. Каролина не запазва титлата ''императрица'' след смъртта на съпруга си. До края на живота си тя се ползва с голямо уважение от племенника си и става близка приятелка на съпругата му [[Елизабет Баварска (Сиси)|Елизабет]], която е и нейна племенница.

Навигация