Разлика между версии на „Светослав I“

Направо към навигацията Направо към търсенето
805 байта изтрити ,  преди 1 година
м
Премахнати редакции на 2003:C9:DF03:201:2D03:8902:49F0:2AE0 (б.): без източник, руско-български??
м (Премахнати редакции на 2003:C9:DF03:201:2D03:8902:49F0:2AE0 (б.): без източник, руско-български??)
Етикет: Отмяна
{{към пояснение|Светослав|Светослав}}
{{Личност|монарх|баща=Олег|род=Руско-български,син на княгиня Елена}}
 
'''Светослав I Игоревич''' е [[варяги|варяжки]] [[княз на Киевска Рус]], наследник на [[княз]] [[Игор I|Игор I (Ингвар)]]. Баща му Олег е убит от [[славяни]]те малко след раждането му и до [[963]] г. страната се управлява от майка му, княгиня Елена – [[Олга Киевска]],прозвището ѝ Олга, идващо от „Олгову невесту“, т.е. „невестата, която доведе Олег“, както е описана сватбата ѝ според хрониките. През краткото си управление Светослав води успешни войни с [[Хазарски хаганат|Хазарския хаганат]] и с [[Първа българска държава|Дунавска]] и [[Волжка България]], като превръща [[Киевска Рус]] в най-голямата държава в [[Европа]].
 
== Биография ==
Сведенията за младостта на Светослав, която той прекарва в [[Новгород]], са ограничени. Майка му, българката княгиня Елена – Олга от Крумовата българска династия, управлява като регент в [[Киев]] до неговото пълнолетие. Светослав остава известен с отказа си да приеме поддържаното от нея [[християнство]]. Въпреки това няма сведения за преследвания на християни, а започнатите от майка му църкви в Киев продължават да се строят.
 
Светослав прекарва по-голямата част от управлението си начело на своята армия, воювайки срещу съседните държави. Най-големият му успех е разгромът на Хазария, която от векове е сред най-силните държави в [[Източна Европа]]. През [[965]] той побеждава и волжките българи, установявайки контрол над цялото средно и долно течение на [[Волга]].
През [[968]] Светослав се съюзява с [[Византийска империя|Византийската империя]] и напада България. Той нанася тежко поражение на българските войски и достига до столицата [[Преслав]].
 
Българският цар [[Борис II]] прави опит да се споразумяваспоразумее със Светослав, което предизвиква уплаханедоволството уна византийците. През [[971]] император [[Йоан I Цимисхи]] изпраща делегация и моли за мир с България,обещавайки големи отстъпки и привилегии,след което български и византийски войски изтласкват на север от [[Стара планина]], и прогонватпрогонва Светослав на север от [[Дунав]].След което [[Йоан I Цимисхи]] измамва българите и пленява цар Борис II. [[Балкански походи на княз Светослав|Походът на Светослав на Балканите]] довежда до отслабване на българската държава и завладяването на източната и половина от византийците,чрез поставяне на византийски управители на югоизточните българските области. Независимостта си от Византия запазват само [[Комитопули]]те в западните ирайони, севернинезасегнати райониот руското нашествие.
 
На връщане от България към Киевска Рус през [[972]] г. ,княз Светослав е нападнат и убит от [[печенеги]]те,които сачийто роднинскохан племеправи на българите,аот черепа му е направен на чаша по типичен български обичай.
 
Светослав има три сина, [[Ярополк I]], [[Олег Светославич|Олег]] и [[Владимир I]], който е роден от [[Малуша (майка на Владимир I)|Малуша]].
 
== Външни препратки ==
 
** Chertkov A. D. ''„Opisanie voin velikago kniazya Svyatoslava Igorevicha“''. Moscow, 1843.
** Sakharov, Andrey. ''„The Diplomacy of Svyatoslav“''. Moscow: Nauka, 1982.

Навигация